DiCaprio förlorare när Polestar slaktas på börsen

Polestar har haft en mycket tuff vecka på börsen och slaktas till sin lägsta kurs någonsin. Bland förlorarna finns svenska pensionssparare och filmstjärnan Leonardo DiCaprio. 
– Den utmanande efterfrågemiljön väcker frågor om Polestars slutliga volymer, säger Dan Levy på Barclays som nedgraderar aktien.

Polestar har haft en tuff period på börsen sedan kvartalsrapporten kom den 31 augusti. I veckan sjönk aktien 18 procent till 2,78 dollar, den lägsta nivån någonsin, sedan analytiker gått ut och ändrat sin syn på företaget. Kvartalsrapporten visade att Polestars förluster ökade till tre miljarder och att bruttomarginalen nu är negativ. Det har fått analytiker att förändra sin syn på aktien, trots att Polestar i veckan gick ut med nyheten om att de släpper en egen smartphone

Polestar har som mål att sälja 290 000 bilar år 2025. I år är prognosen att bolaget ska sälja 60 000-70 000 bilar. Enligt analytikern Dan Levy på storbanken Barclays har framtidsutsikterna försämrats för tillverkare av lyxiga elbilar. Volymmålen blir svåra att nå, trots att Polestar har en fördel av att använda Volvos och Geelys färdiga produktionsstruktur. Barclays ändrar sitt betyg på aktien från behåll till undervikt.

Polestars vd Thomas Ingenlath.

– Elbilskonkurrensen ökar, vilket gör att efterfrågeproblem är på väg för företaget. Nya modeller kommer att hjälpa till att driva försäljningstillväxt, men företaget kommer sannolikt att förbli nisch, uppger Dan Levy på Barclays Bank.

Hittills i år har Polestars aktier tappat 48 procent, den senaste månaden är nedgången 32 procent. Volvo Cars äger 49,5 procent av företaget, medan Geely äger cirka 45 procent. Andra stora aktieägare är svenska pensionsbolaget AMF Tjänstepension och filmstjärnan Leonardo DiCaprio. Tidigare Volvochefen Håkan Samuelsson är numera ordförande i Polesrtar och äger 775 000 aktier, enligt Capital. Thomas Ingenlath äger själv 310 000 aktier.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester