Designgurun går till attack mot nya BMW iX: ”Förlorat sin själ”

Nya elbilen BMW iX har väckt anstöt hos en del av BMW-fansen. 
Nu går BMW: s tidigare designchef Frank Stephenson till attack mot bilen. 
– Det är nästan ett fordon som har förlorat sin själ, säger Stephenson.

Frank Stephenson är en av de bilvärldens främsta designers i modern tid.  Ett av hans första verk var Ford Escort RS Cosworth. Hos BMW låg han bakom den första suv:en X5 och ritade den nya Minin som var starten på märkets återfödelse. Hos Ferrari och Maserati ritade han storheter som Ferrari FXX, Ferrari 430 och Maserati MC12. Senare omvandlade han konceptbilen Fiat Trepiùno till produktionsmodellen Fiat 500 och en ny succébil var född. Under de senaste åren har han ritat McLarenbilar som P1, 570S, 675LT och 720S. 

Nu tar han bladet från munnen och går till attack mot BMW:s omdebatterade elbil iX. Dels är den gigantiska grillen fortfarande för stor, men det är ändå bilens minsta problem. 
– Det rör sig inte. För mig är det inte rätt sätt att utforma ett rörligt objekt. Jag föredrar att fordonet ser ut som det är redo att förflytta sig.

Orsaken ska vara att BMW har gått för långt i sin strävan att göra bilen avskalad och enkel. 
– Frånvaron av linjer kan nästan göra ett fordon till något som bara är statiskt. Jag tycker den här bilen ser väldigt statisk ut från sidan, säger Stephenson. 

Stephensons främsta kritik är kanske att ingen kan se att det är en BMW från sidan, och att det inte ser ut som en bil. 
– Det är nästan ett fordon som har förlorat sin själ. Vad jag menar är inte att kritisera produktdesignern. Men produkter ser ut som produkter och bilar ser ut som bilar. Det är inte samma sak.

BMW själva har avfärdat kritiken mot bilen och i ett uppmärksammat twitter-inlägg sagt att kritiken kommer från äldre människor som inte är förändringsbenägna: ”OK, Boomer. And what’s your reason not to change?”

Köp din bmw ix online

Senaste nytt