Den sanna historien bakom John Lennons ultralyxiga Mercedes 600 Pullman

John Lennon ringde till Mercedes-Benz i Tyskland och bad att få det bästa de hade. 
Svaret blev en Mercedes-Benz 600 Pullman. Bilen kom lackerad i vitt och hade all tänkbar lyx som gick att få 1970. 
50 år senare har mycket hänt med bilen som sägs stå gömd i ett garage i Finland. 

Mercedes-Benz 600 Pullman från 1960- och 1970-talet är en av märkets mest legendariska modeller genom tiderna. Den sobra limousinen har en aura som lockade till sig både popstjärnor, presidenter och diktatorer bland ägarna. Bland de kända och ökanda ägarna finns Leonid Bresjnev, Nicola Ceauşescu, Idi Amin, Enver Hoxha, Saddam Hussein, Jack Nicholson, Coco Chanel, Påven Paul VI och Elvis Presley. Men det kanske allra mest mytomspunna exemplaret ägdes av John Lennon från The Beatles.

Den 19 februari 1970 fick John Lennon sin Mercedes-Benz 600 Pullman levererad. Bilen var lackerad helt i vitt, och mycket rikligt utrustad. John Lennon hade själv varit i kontakt med Mercedes-Benz i Stuttgart och beställt ett modernt musiksystem med radio, Mignon MK 60-skivspelare, bandspelare och ett åttakanals inspelningssystem. Dessutom beställde han en vit biltelefon – som Mercedes inte kunde leverera – han fick nöja sig med en svart bakelitlur. De flesta kunderna beställde sin 600 Pullman med läderklädsel, men John Lennon valde säten i svart krossad sammet.

Det handlar om en ovanlig bil, byggd i endast 428 exemplar, med en unik historik.

John Lennon körde sin lyxiga Mercedes 600 Pullman fram till 1973 då han skulle flytta till USA. Vid flytten sålde han den till ingen mindre än George Harrison som också behöll bilen i några år. Sedan togs den över av ingen mindre än Mary Wilson från popgruppen ”Supremes”. Hon använde bilen som turnébil och skötte den mindre väl än de två ex-Beatlarna.

1989 hamnade bilen på auktion hos Christie´s i London och ropades in av en finsk bilsamlare. Men den anonyme finländske bilentusiasten nöjde sig inte där. Han lät frakta Mercedesen tillbaka till Stuttgart för en minutiös renovering av Mercedes klassiker-avdelning. Ytterligare flera miljoner kronor plöjdes ner för att återställa John Lennons bil i totalt originalskick. Det var då den dyraste renovering Mercedes gjort åt en extern kund. Resultatet blev så bra att den ställdes ut på Mercedes museum i ett halvår. Sedan förvarades bilen gömd från offentligheten i många år hemma hos den finländske ägaren. Det finns motstridiga och obekräftade uppgifter om vem ägaren är.

Inte förrän 2001 dyker Lennons Mercedes-Benz upp i rampljuset igen. Uppmärksamheten blir stor när bilen ska bjudas ut på auktion Beatlesauktion på Hard Rock-café i London. Bilen bjuds ut med ett reservationspris på knappt tre miljoner kronor, men förvånansvärt nog är ingen beredd att köpa den för reservationspriset och den stannar kvar i den finländske ägarens garage.

Där slutar de säkra spåren efter John Lennons ovanliga Mercedes 600 Pullman. Troligen står bilen väl gömd i ett garage i Finland fortfarande.

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *