Delägs av Koenigsegg – tvingas lägga ner solcellsbilen Lightyear 0

Solcellsbilen Lightyear 0 läggs ner, redan efter några prototypexemplar och ett dotterbolag ställer in sina betalningar.
Företaget, som delägs av Koenigsegg, uppger att de istället ska fokusera på sin nya solbil Lightyear 2.

Så sent som i december gick Lightyear ut med nyheten om att produktionen av den första solcellsbilen startat i Saabs gamla fabrik i Nystad i Finland. Lightyear 0 skulle kosta 2,7 miljoner och skulle byggas i 1000 exemplar. Men nu stoppas produktionen redan innan de första bilarna är klara. 

Lightyear säger att de är tvungna att upphöra med produktionen av Lightyear 0, men de anger inte något konkret skäl, förutom att de måste säkra Lightyear 2. 
– Tyvärr var vi tvungna att göra det här valet. Vi har lärt oss mycket av utvecklingen av Lightyear 0 de senaste åren. Vi fokuserar nu all vår energi på Lightyear 2, säger Lightyears vd och medgrundare Lex Hoefsloot.

Lightyear 0 som har solceller på taket läggs ner efter bara prototyper har byggts. Ett av bolagets dotterbolag ställer in betalningarna.

Under 2022 startade Lightyear ett samarbete med Koenigsegg som också gått in som delägare i företaget. Lightyears nästa solbil har sagts få ett pris på omkring 450 000 kronor och ska ha en räckvidd på 80 mil. Redan nu har Leaseplan och MyWheels förbeställt 20 000 bilar och 40 000 privatpersoner har registrerat sig för mer information.

– De senaste månaderna har vi arbetat hårt för att hantera dessa utmaningar. För att värna om vår vision var vi tvungna att bestämma oss för att rikta om vårt fokus och våra resurser helt och hållet mot Lightyear 2. Det betyder i själva verket att vi var tvungna att avbryta produktionen av Lightyear 0.

Lightyears dotterbolag Atlas Technologies B.V. som innehar rättigheterna till Lightyear 0 har ställt in betalningarna, men moderbolaget Lightyear ska inte vara akut hotat av krisen. 
– Vi hoppas kunna slutföra några viktiga investeringar under de kommande veckorna för att skala upp till Lightyear 2, ett prisvärt solelfordon som är tillgängligt för en bredare publik, säger Lex Hoefsloot i ett pressmeddelande.

Nu ska företaget satsa den billigare solbilen Lightyear 2 som kostar från 450 000 kronor. De säger sig ha fått 20 000 förbeställningar.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester