Därför stämmer Tesla elbilsstartupen Rivian

Annons

Tesla stämmer nya elbilsföretaget Rivian. 
Rivian anklagas för att anställa Teslamedarbetare som tar med sig affärshemligheter. 
– Anklagelserna är grundlösa och strider mot Rivians kultur, etos och företagspolitik, säger företaget i ett uttalande. 

Tesla hävdar att Rivian har anställt 178 tidigare anställda. Cirka 70 av de anställda kom direkt från Tesla till Rivian. Tesla har en lång historik av att stämma andra företag, bland annat Aurora, Xpeng Motors och Zoox. 

Annons

I den nya stämningen mot Rivian, som Bloomberg var först att berätta om, hävdar Tesla att Rivian rekryterar Teslaanställda och uppmuntrar dem at ta med sig affärshemligheter. Tesla uppger att de upptäckt ett ”alarmerande mönster”.

– Som Tesla nu vet instruerade Rivian en nyligen avgående Tesla-anställd om de typer av konfidentiell information som Rivian behöver. Både Rivan och den anställda visste fullt ut att att ta sådan information skulle bryta mot den anställdes skyldighet att inte avslöja Tesla. Ändå exproprierade den anställda för Rivian den exakta informationen som Rivian sökte – mycket känslig, handelshemlig information som skulle ge Rivian en enorm konkurrensfördel, skriver Tesla som pekar ut fyra namngivna anställda i stämningen.

Annons

Affärshemligheterna som pekas ut i stämningsansökan är rekryteringsmetoder, lönesättning och kandidatlistor. Även dokument relaterade till tillverkningsinformation påstås ha stulits. 

Rivian tillbakavisar alla anklagelser i ett uttalande till The Verge:
– Vi beundrar Tesla för sitt ledarskap när det gäller att återställa förväntningarna på vad en elbil kan vara. Rivian består av högpresterande, uppdragsdrivna team och vår affärsmodell och teknik bygger på många års teknik, design och strategiutveckling. 

När vi anställer till Rivian kräver vi att alla anställda bekräftar att de inte har och inte kommer att införa tidigare arbetsgivares immateriella rättigheter. Anklagarnas anklagelser är grundlösa och strider mot Rivians kultur, etos och företagspolitik.

Rivian har trappat upp sin verksamhet det senaste året och planerar att släppa sin nya pickup på marknaden nästa år. Enligt vissa uppgifter kan bolaget hinna före Teslas Cybertruck, som just börjat projektera en ny fabrik. Amazon har beställt 100 000 elektriska skåpbilar av Rivian. Företaget tog nyligen in 25 miljarder kr i nytt kapital. Bland ägarna finns Amazon, Ford och stora fondinvesterare. 

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *