Svenske Peter: Därför överges så många superbilar i Dubai

Varför överges 100-tals lyx och sportbilar i Dubai. Bilarna samlas ihop och ställs på speciella uppställningsplatser och säljs till slut vidare. Nu har svenske bilbyggaren Peter Björck kartlagt några av alla övergivna superbilar. 
– Jag tycker att det är väldigt fascinerande att den här typen av bilar, dyra sportbilar och modifierade bilar är övergivna, säger Peter i en ny film från Dubai. 

Varje år säljs 100-tals lyx- och sportbilar på auktion i Dubai efter att ha samlats in på gatorna. Priserna kan vara låga, men ofta kan bilarna kräva omfattande renovering. Många har sett bilderna på de övergivna sportbilarna i Dubai och undrat hur hur ägare kan lämna miljonbilar som Ferrari och Lamborghini för att sedan låta dem förfalla. 

Fenomenet har definitivt inte försvunnit. Svenske youtubern och bilbyggaren Peter Björck är mest känd för sina Lamborghinibyggen, men nu har han spanat in några av de senaste övergivna vrålåken i Dubai i en ny film där några riktigt exklusiva bilar visas upp från insamlingsplatserna. 

Bland annat har en exklusiv Bentley Continental med kolfiber och en Lamborghini Murcielago övergivits av sina ägare eller blivit konfiskerade av polisen. Den mest anmärkningsvärda bilen är en Ferrari Enzo, superbilen är värd över 30 miljoner kronor och tillverkades bara i 400 exemplar. 

– Den är lämnad av en brittisk person som har lämnat landet och ja, om du har så mycket problem att du lämnar din bil bakom dig har du många problem och ofta är anledningarna till att folk lämnar bilarna övergivna är på grund av att de inte kan betala sina räkningar, så det är bättre att lämna landet än att hamna i fängelse, berättar Peter Björck, som själv bott i Dubai i flera år.

Ett annat övergivet bilfynd är en Nissan Skyline R32 som Peter Björck bestämmer sig för att bjuda på när ett par timmar återstår av auktionen, men han gick inte segrande ur budgivningen. En McLaren MP4-12C är i relativt sorgligt skick och står direkt på kolfiberbromsarna, ett säkert sätt att förstöra de svindyra bromsskivorna. 

Den som inte sköter sina lånebetalningar i Dubai riskerar att gripas och hamna i fängelse. Många affärsmän från andra länder bor i Dubai, och det händer att lyxkonsumtionen går för snabbt och att det blir problem att betala lånen.Då kan det vara ett lockande alternativ att lämna bil, lägenhet och andra ägodelar och fly landet. Bilen parkeras på första bästa ställe och ägaren hinner inte sälja den. 

Följden blir att bilar lämnas på sidan av vägen, ibland med nycklarna i tändningen. Efter några månader bärgas de bort  av myndigheterna som sedan förvarar dem i flera år innan de säljs, ofta på auktion. Det är däremot en myt om att det går att köpa övergivna superbilar för en spottstyver i Dubai. Priserna ligger långt under vad en bilhandlare tar i Sverige för en likande bil, men oftast måste du reparera bilen då den stått still under långt tid och fått skador.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester