Därför överges 1000-tals lyxbilar varje år i Dubai

Hur kan någon överge en Ferrari – för att låta den förfalla?
Varje år överges mer än 2000 bilar i Dubai. 
När bilarna hittas samlas de ihop på en enorm bilskrot. 

Många har sett bilderna på de övergivna sportbilarna i Dubai och undrat hur hur ägare kan lämna miljonbilar som Ferrari och Lamborghini för att sedan låta dem förfalla. 

Många av dem är dyra lyxbilar och sportbilar. Ibland handlar det om några av världens dyraste sportbilar, till exempel har en Ferrari Enzo övergetts.

Fenomenet beror på att vissa ägare inte kan sköta sina finansiella åtaganden, både inom affärer, bostaden och bilen och riskerar fängelse. För att undvika att hamna bakom lås och bom flyr de Dubai hals över huvud. Och då hinner de inte sälja bilen. De överges då och parkeras. 

Efter något halvår samlas de in av myndigheterna som sedan förvarar dem i flera år innan de säljs vidare på olika sätt. Att det går att få bilarna för en spottstyver är däremot en myt. Inte sällan bjuds de ut på auktion, det är oftast inte helt billigt att köpa dem på auktion, men priserna ligger långt under vad motsvarande bil kostar i Sverige, men då kan du få renovera bilen. 

För några månader sedan besökte Youtubern Supercar Blondie Dubais bilskrot dit 1000 tals övergivna bilar forslar. Hon fann både Ferrari, Lamborghini och AMG GT i räddningsbart skick. 

Ferrari Enzo 
Enzo är en av Ferraris snabbaste och mest exklusiva modeller och byggdes endast i 399 exemplar. Det här sorgliga exemplaret övergavs av sin ägare på en parkeringsplats 2011. Enligt uppgifter hade den köpts med fejkade lån. Den har omhändertagits av myndigheterna, men ska nu ha stått förvarad i åtta år i ökenhetta och förfallit totalt.

Mclaren 12C
I Sverige ser du sällan en McLaren, men i Dubai är de vardagsmat. Hur någon kan överge en sportbil som är värd långt över två miljoner kronor är en gåta, men i Dubai händer det.

Bugatti
Ingen annanstans finns det så många Bugatti-bilar som i Dubai. Men det här exemplaret saknar ägare och har sett sina bättre dagar. Med tanke på att det kostar cirka 500 000 kr att serva en välskött Bugatti varje år, lär renoveringen av bilen gå på mångmiljonbelopp för den som ska sätta den på vägen igen.

Lamborghini Countach
1980-talets mest ikoniska superbil går för 4-5 miljoner kronor på auktioner i dag och är en mytomspunnen modell. Många är de som hade bilen som poster på sin vägg på 1980-talet. Men det här exemplaret riskerar att gå samma väg som den bil som kraschades av Leonardo diCaprio i Wolf of Wall Street.

Jaguar Xj220
XJ220 var världens snabbaste produktionsbil när den lanserades på 1990-talet. Bilen hade en lätt V6:a på hela 540 hästkrafter. Det verkar dock inte ha varit tillräckligt för att den här ägaren skulle stanna kvar hos sin Jaguar i Dubai och riskera ett fängelsestraff.

Lamborghini Aventador
Den här Aventadoren blev stående i ett p-hus där förbipasserande ritade figurer i lacken på bilen. Vad som hände med bilen till slut är okänt.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester