Därför kan Tesla Cybertruck bli lika stor succé som Model Y

Hur stor succé blir Tesla Cybertruck? Vissa har sagt att bilens radikala design gör den till en marginell nischbil? 
– Vi håller inte med. Förutom 1,5 miljoner befintliga Cybertruck-reservationer tyder tidiga Google Trends-data på att Cybertruck kan bli lika vanlig som Tesla Model Y, säger analytikern Sam Korus på Ark Invest. 

Senare i år drar tillverkningen av Tesla Cybertruck igång efter nästan fyra års väntan från avtäckningen i november 2019. Bilens design har kritiserats för att vara för radikal och att pickupen därför skulle bli en marginell nischprodukt. 

Kritiken var exakt densamma som Tesla fick 2014, samtliga elbilar skulle förbli en liten nischprodukt ända fram till 2040. Till och med amerikanska energibyrån EIA förutspådde att marknadsandelen skulle vara liten eller obefintlig 2040. I år är fem procent av de sålda bilarna elektriska i USA, trots att landet ligger långt efter Europa. 

Tillverkningen börjar snart i Texas.
Interiören får en fyrkantig ratt.
Så många googlar efter Cybertruck (röd kurva) jämfört med Model Y (blå kurva).

Nu varnar Ark Invest för att världen är på väg att göra samma missbedömning av Tesla Cybertruck. Investmentbolaget leds visserligen av den mycket Teslapositiva Cathie Wood, men saknar inte argument i sin analys om varför Cybertruck kan bli en hejdundrande succé. Model Y är världens mest sålda bilmodell hittills i år, och ska vi tro Ark Invest blir Cybertruck lika populär.

– Cybertruck kan bli lika vanlig som Tesla Model Y. Den 2 april 2023, precis som Elon Musk twittrade att han gick på Cybertruck-produktionslinjen, översteg antalet sökningar efter Cybertrucken på Google antalet för Model Y. Noterbart är att sökvolymen för Cybertruck har sitt ursprung i lastbilsälskande platser, vilket potentiellt tyder på en önskan att köpa, skriver analytikern Sam Korus. 

Ska man tro Ark Invest kan Cybertruck bli ett betydligt större hot mot den traditionella bilindustrin än Teslas modeller hittills, trots att Ford och GM redan hunnit ut med elektriska varianter av pickuper. 

– Enligt ARK:s uppfattning är de låga förväntningarna på Teslas Cybertruck baserade på en blind fläck. Idag finansierar de flesta biltillverkare utvecklingen och försäljningen av olönsamma elbilar med vinster från deras försäljning av bensindrivna pickuper. Om Cybertrucken skulle störa det kan traditionella biltillverkare hamna i trubbel, skriver Sam Korus.

Till en början kommer Tesla Cybertruck endast att lanseras i USA. Det har tidigare sagts att bilens annorlunda design gör det omöjligt att få den godkänd i EU och andra områden utanför Nordamerika. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester