Därför är det extra många poliskontroller nu

Denna vecka kommer polisen genomföra extra mycket hastighetskontroller i hela Sverige. Fokuset kommer att läggas på vissa typer av vägar.
– För att minska olycksrisken och förebygga hastighetsöverträdelser genomför polisen därför en nationell trafikvecka mellan 15 och 21 april, uppger Polisen. 

Under vecka 16 håller polisen i Sverige extra många hastighetskontroller runt om i landet. Initiativet är en del i Nollvisionen som handlar om att polisen och andra myndigheter ska aktivt arbeta mot målet att ingen ska dö eller skadas i trafiken.
– Polisens mål med att finnas i trafiken är inte att bötfälla någon utan att alla trafikanter ska få komma hem tryggt och säkert, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Polisens fokus kommer främst att ligga på vägar med högre hastighetsbegränsningar. Varför man valt att lägga sitt fokus där har med att vägar med över 70 km/h är överpresterande i olycksstatistiken. Enligt statistik från Trafikverket fördubblas risken att dö i en krock om hastigheten höjs från 70 km/h till 80 km/h, även om du använder bälte. 

Kontrollerna genomförs i hela landet, både synligt med laserinstrument längs vägkanten och dolda genomsnittshastighetsmätare – från civila polisbilar och motorcyklar. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester