Däckjätten varnar: ”Allmän brist på vinterdäck i Sverige kommande säsong”

Nu varnar däckbranschen i Sverige för stor brist på däck. Inför vintern kan det bli svårt att få tag på vinterdäck. 
– Vi tror att det kommer att bli en allmän brist på vinterdäck i Sverige den kommande säsongen. Främst med anledning av kriget i Ukraina, uppger Däckia för Carup. 

Kriget i Ukraina har orsakat stora problem för biltillverkare. Men även däckbranschen är drabbad. Flera däcktillverkare har haft tillverkning av vinterdäck i Ryssland, fabriker som nu stoppats. Nyligen meddelade Nokian att de lägger ner sina ryska fabriker, på grund av landets krig mot Ukraina. 

Nokian är en väl världens största tillverkare av vinterdäck, och åtta av tio däck gjorde i Ryssland. De ska nu i ställt försöka tillverka däcken i Finland och USA. Även flera andra stora däcktillverkare har stoppat sina ryska fabriker.
– Under de senaste månaderna har vi fått se chockerande händelser i Ukraina. Efter noggrant övervägande av olika alternativ har vi bestämt oss för att bygga upp Nokian utan att vara närvarande i Ryssland, säger koncernchef Jukka Moisio.

Det kan tyckas långt till vintern, men om bara 2-3 månader är det dags för däcksbyte. Nyligen gick däckbranschen i Norge ut och varnade för brist på däck i vinter och att priserna kan chockhöjas med 20 procent. Nu varnar den största aktören i Sverige för att vi också kommer att drabbas av allmän brist på däck, men uppger att de själva säkrat upp ett lager. 

– Vi tror att det kommer att bli en allmän brist på vinterdäck i Sverige den kommande säsongen. Främst med anledning av kriget i Ukraina. Däckia har arbetat strategiskt med att säkra tillgången på däck sedan tidigt i våras och våra lager är välfyllda. Som det ser ut i dagsläget kommer Däckia att ha god tillgång på vinterdäck, säger Däckias presstjänst i ett uttalande till Carup. 

Däckia bekräftar även att bilägarna kan förvänta sig högre priser på däck, men anger inte någon siffra eller procentsats. 

– Ja, priserna har gått upp. Huvudsakliga drivkrafter för detta är ökade råmaterialkostnader, ökade produktionskostnader, ökade transportkostnader samt inflation.