Då införs vägskatt på elbilar i Storbritannien: ”Rättvisare”

Snart införs skatt på elbilar i Storbritannien. Nya finansministern Jeremy Hunt behöver öka skatteintäkterna och elbilarna ska nu betala vägskatt som andra bilar.
– Elbilar kommer inte längre att vara befriade från fordonsskatt, säger Hunt.

Elbilarnas förmåner försvinner i allt snabbare takt. För ett par veckor sedan försvann klimatbonusen på 50 000 kronor över en natt i Sverige. Fortfarande är dock elbilar skattebefriade och betalar bara 360 kronor i vägskatt. 

I Storbritannien går man ett steg längre och tar bort skattefriheten för elbilar från 2025, uppger BBC. Elbilarna kommer inte längre vara befriade från fordonsskatt, enligt finansminister Jeremy Hunt.

– Eftersom hälften av alla nya fordon kommer att vara elektriska till 2025, för att göra vårt bilskattesystem rättvisare har jag beslutat att från och med då kommer elfordon inte längre att vara undantagna från fordon punktskatt, säger Jeremy Hunt.

Storbritanniens statsbudget är mycket ansträngd och det fattas omkring 700 miljarder kronor i de offentliga finanserna. Fortfarande kommer det att vara billigare att köra elbil som tjänstebil och skatten höjs med en procentenhet per år under tre år med start 2025.

Sedan tidigare har landet dragit ner kraftigt på sina elbilssubventioner och från 2030 förbjuds försäljningen av nya bilar som drivs av bensin eller diesel. Enligt Storbritanniens svar på Blocket, Auto Trader, kommer förändringen göra att fler passar på att skaffa sig en bensin- eller dieselbil före förbudet.  

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester