Cupras nya laddhybrid-SUV Terramar får räckvidd på 10 mil

BARCELONA. Nyheterna duggar tätt från Cupra. Nya laddhybrid-SUV:en Cupra Terramar kommer som en överraskning. Döpt efter racerbanan där Cupra grundades för fyra år sedan får den en räckvidd på 10 mil.

Cupra verkar mena allvar med att etablera ett nytt bilmärke och tänker växa till 500 000 sålda bilar redan 2025. 2021 tredubblade Cupra sin försäljning och nådde 80 000 sålda enheter. Samtidigt var Seats totala försäljning 471 000 enheter. På en gala vid motodromen Terramar avtäcktes inte mindre än tre nya Cupramodeller. 

Cupra Terramar (längst bak) var en av de tre nya modeller från Cupra som visades upp.

Cupra Terramar är en helt ny crossover som delar teknik med den kommande Audi Q3. Bilen är 4,5 meter lång och kommer bara att säljas som laddhybrid. Räckvidden kommer att bli hela 10 mil, så det är bara på de längre resorna som bensinmotorn behöver användas. Troligen ersätter Terramar Cupra Ateca, men det var ingenting Cupra bekräftade. 

– Det var i Terramar allt började för Cupra. Vår nya sportiga laddhybrid-SUV kombinerar på ett perfekt sätt djärva proportioner med en lång, slående motorhuv, hajnosen betyder banbrytande motstånd och en vilja att vinna, säger Jorge Diez, designchef på CUPRA. 

Tekniskt sett så kommer Terramar att baseras på en modifierad version av MQB-plattformen. Räkna med att vi snart får se fler laddhybrider från Volkswagenkoncernen med en räckvidd på 10 mil. För Cupras del är detta den sista ICE-bilen från märket, sedan är det elbilar som gäller. Cupra Terramar finns på marknaden från 2024.