Chockhöjt dieselpris vid nyår: Upp till 1,40 kr dyrare per liter

Dieselpriset chockhöjs med upp till 1,40 kronor direkt efter nyår. Bensinen höjs med 40 öre. – Det är betydande prisförändringar som sker nu, säger en toppchef på ett av Sveriges största bränslebolag till Dagens PS.

Strax efter att nyårsraketerna tystnat är det dags för Sveriges mackar att skylta om. Då sker en av de största bränslehöjningarna någonsin. Om du inte redan har tankat är det en god idé att fylla tanken före nyår. 

Dieseln kommer att höjas med 1,20-1,40 kronor per liter den 1 januari 2022. Bensinen höjs med 40 öre per liter, uppger Dagens PS. 

För dieselpriset blir effekten dramatisk. Under hösten har priserna på biodrivmedel skenat och den ökade inblandningen gör att diesel ser ut att bli över en krona dyrare direkt vid nyår. En toppchef vid ett bränslebolag uppger att höjningen kan bli så stor som 1,40 kronor, ett annat bränslebolag uppger att det snarare blir 1,20 kronor.

– Estimaten just nu, den 29 december, är att dieselpriset kan öka med 1,40 kr inklusive moms och att bensinen höjs med 40 öre inklusive moms, så det är en dramatisk höjning, säger toppchefen vid en av Sveriges största bränslekedjor till Dagens PS.

Anledningen till den stora prishöjningen är att reduktionsplikten på diesel höjs från 26 procent till 30,5 procent. Det innebär att mer biodrivmedel som är dyrare ska blandas i. Samtidigt höjs skatten med omkring 8 öre. Även för bensinen ökar reduktionsplikten från 6 procent till 7,8 procent. Skatten höjs med 10 öre.

Dieseln har gått upp kraftigt under hösten och en liter kostar före nyår 19,02 kronor. Det innebär att priset efter nyår hamnar på över 20 kronor per liter på bemannade stationer. Efter prishöjningen kommer Sverige att ha världens högsta dieselpris, Hong Kong är tvåa.

Senaste nytt