När hybridbatteriet dog efter bara 140 mil fick ägaren ett chockbesked. Batteriet på 60 kg skulle kosta 2,2 miljoner kronor att byta ut.
När det kommer till elbilar kan det kosta en del att byta ut trasiga batterier. Men hybridbilar har också batterier, men de är betydligt mindre. Det verkar dock inte göra någon skillnad i priset. Något en Ferrari LaFerrari-ägare i Kroatien bittert fick erfara.
LaFerrarin tillverkades 2014 och kom med ett hybridbatteri på 60 kg. Superbilen hade endast gått 140 mil när batteriet plötsligt slutade fungera. Ägaren skickade då in Ferrarin till verkstaden som räknade ut att det skulle kosta 2,2 miljoner kronor att byta ut det trasiga batteriet.



Istället för att acceptera den svindlande summan, valde ägaren att söka efter ett billigare alternativ. Han vände sig till specialisterna på den kroatiska verkstaden EV Clinic. Verkstaden har tidigare uppmärksammats för sin expertis inom eldrivna fordon, och var bland annat de som lokaliserade felet på Hansjörg von Gemmingens Tesla en bil som rullat över 210 000 mil.
Vid den kroatiska verkstan började de att demontera hybridbatteriet och upptäckte att det var tillverkat av Delphi Italia. Batteriet hade totalt 120 celler som är placerade i två nivåer. De började sedan felsöka batteriet och upptäckte att två celler hade avvikelser.

Trots sin otroliga expertis på elbilar tog det kroaterna flera dagar av undersökningar och tester för att hitta de strulande cellerna och ett fabriksfel med batteriet. Exakt hur mycket det kostade ägaren att betala EV Clinic för reparationen av batteriet avslöjar de aldrig, men de hävdar att han lämnade verkstaden “extremt nöjd”. Det bör således ha kostat betydligt mindre än 2,2 miljoner kronor att laga.
Ferrari LaFerrari kostade runt 15 miljoner kronor när den lanserades, men priserna på modellen har ökat de senaste åren, och flera bilar har sålts för över 40 miljoner senaste tiden. Modellen avtäcktes på Genèves bilsalong 2013 och är Ferraris första hybridbil. Bilen har en 6,3-liters V12-motor på 800 hästkrafter i kombination med en elmotor på 163 hästkrafter. Tillsammans lämnar de 963 hästkrafter, vilket är tillräckligt för att slunga iväg Ferrarin upp till 100 km/h på 2,6 sekunder. Toppfarten är över 350 km/h.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.