Chockbeskedet: Mitsubishi försvinner som bilmärke i Europa

Annons

Här är chockbeskedet som skakar bilbranschen i dag. 
Mitsubishi försvinner som bilmärke i Europa när dagens bilmodeller läggs ner.  En framgångsrik bilsaga med rallyklassiker som Lancer Evo får nu ett abrupt slut.
 

Mitsubishi Motors stoppar försäljningen av nya bilar i Europa när dagens modeller fasats ut, enligt Autonews och ett pressmeddelande från Mitsubishi. Bilmärket ska i stället fokusera helt på Sydostasien, efter att ha drabbats av stora förluster, totalt 13 miljarder kronor. Enligt en presskonferens blir det heller inga fler nya modeller på den svenska och europeiska marknaden. Chockbeskedet kom plötsligt för både generalagenter och återförsäljare i Europa och Sverige.

Annons
2019 Mitsubishi Outlander PHEV.

Den nya strategin gäller omgående, vilket innebär att Mitsubishi inte ersätter den storsäljande laddhybriden Outlander. Modellen har varit en av Sveriges mest sålda laddbara modeller i flera år. Så sent som i december meddelade företaget att en ersättare skulle visas efter sommaren 2020. Företaget kommer att finnas kvar i Europa, men enbart för service, reservdelar och eftermarknad.

Mitsubishi lanserades på den europeiska marknaden redan 1975, och blev uppmärksammat i Sverige när Colt-modellen lanserades i Sverige med dubbla växellådor i början av 1980-talet. Andra populära modeller är Pajero, som var en föregångare som suv och Carisma som tillverkades i samarbete med Volvo i Nederländerna. Mitsubishi Galant blev mycket populär i början av 1990-talet. De udda sportbilarna Starion och Eclipse har också satt avtryck hos bilentusiasterna.

Annons

Men allra bäst minns många rallybilen Mitsubishi Lancer WRC och Evo. Finske rallyesset Tommi Mäkinen blev världsmästare i Lancer Evo 1996, 1997, 1998 och 1999. Bilen drog fram som en virvelvind i rallyskogarna och lämnade konkurrenterna chanslösa. Även som gatbil vann den bilfansens beundran och körde ifrån det mesta.

– Vi kommer att flytta vår strategi från expansion till urval och koncentration, säger Takao Kato, vd för Mitsubishi Motors. 

CarUp har sökt Anna Ulfvin som tog över som vd för Mitsubishi i Sverige för några månader sedan för en kommentar. Mitsubishi har i dag 42 återförsäljare runt om i Sverige.

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *