Chockas av rattsurfare: ”Ser fotbollsmatcher”

Föräldrar med barn i bilen, handledare som ska vara föredömen, förare som streamar serier. Trafikläraren Amer Adem chockas dagligen av bisarra rattsurfare och rasar mot det farliga beteendet.
– Folk tittar på fotbollsmatcher och serier mitt i rondeller. Det här är livsfarligt.

Under 2024 bötfälldes över 20 000 bilister för rattsurfning. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan. Men det är bara toppen av ett isberg. Bakom siffrorna döljer sig ett växande trafiksäkerhetsproblem som märks tydligt i vardagen, enligt trafikläraren Amer Adem.
– Jag har sett folk krocka och sedan kliva ur bilen och fortsätta prata i telefon, säger han.

Amer Adem jobbar på Autoklar Trafikskola i Vällingby och är ute i trafiken varje dag med elever. Han ser regelbundet hur både elever, handledare och yrkesförare bryter mot lagen.
– Jag har också sett förare titta på fotbollsmatcher och till och med serier medan de kör mitt i rondeller. Och handledare som övningskör med sina barn kan själva sitta och scrolla samtidigt. Eller pappor med barn i bilen där bak som använder telefonen under körning. Det skickar helt fel signaler till nästa generation.

Att rattsurfa leder till böter på 1500 kronor. Totalt fälldes 20 010 personer för rattsurfning 2024.

Enligt lagen får man inte använda mobilen i handen under färd med motordrivet fordon. Det gäller också annan kommunikationsutrustning, som surfplatta eller vissa funktioner i bilens infotainmentsystem, om de används på ett sätt som stör körningen. Bötesbeloppet ligger på 1 500 kronor men det kan snabbt bli betydligt allvarligare. Den som kör farligt i samband med rattsurfning riskerar att dömas för vårdslöshet i trafik eller till och med olovlig körning. I värsta fall kan det leda till indraget körkort.

Men Amer Adem menar att problemet är större än bara böterna och att många inte förstår riskerna.
– När jag kör i 50 km/h rullar bilen 14 meter i sekunden. Om jag tittar bort i två sekunder har bilen hunnit 28 meter utan att jag ser vad som händer. Det är där problemet ligger. Jag behöver mina ögon, 90 procent av informationen jag får i trafiken kommer från synen.

Problemet är inte heller begränsat till mobiltelefoner. Enligt lagen omfattas även andra typer av kommunikationsutrustning. Till exempel surfplattor eller infotainmentsystem i bilen om de används på ett sätt som stör körningen.
– Det står i lagen att man inte får använda kommunikationsutrustning med handen. Även bilens pekskärm kan alltså räknas som rattsurfning, om du sitter och knappar medan du kör. Det är inte mobilen som är problemet – det är att du tar blicken från vägen, säger han.

För att minska risken lär han sina elever att alltid lägga mobilen på ljudlös och utom räckhåll. Men ibland smyger vanan sig på ändå.
– Jag har upptäckt att vissa elever försöker ta fram mobilen när det ringer. Det visar hur djupt rotat beteendet är. Många tänker inte ens på att de gör det.

Amer Adam är en erfaren trafiklärare.

Men det finns också utmaningar med dagens nya bilar. Det som tidigare kunde vara en enkel vridknapp för att justera temperaturen på AC:n kan idag kräva fler knapptryck på en touchskärm för att lösa. Men Amer håller inte med om att detta skulle vara ett problem.
– Det handlar om planering. Man behöver inte ändra temperaturen på AC:n om man planerar innan man börjar köra iväg.

Amer Adem har själv inga konkreta förslag på hårdare straff. Men han är tydlig med att dagens lagstiftning inte räcker.
– Folk har inga problem att betala 1 500 kronor. De vill bara komma fram. Men en olycka kan förändra allt på bara två sekunder.

M Sverige, en av landets största trafiksäkerhetsorganisationer, har dock tidigare krävt skärpta åtgärder mot rattsurfning och kommit med konkreta förslag. De vill bland annat se höjt bötesbelopp då de menar att 1500 kronor inte är tillräckligt avskräckande. De vill även se fler poliskontroller, bättre utbildning och attitydförändring.

Även om rattsurfning är olagligt, verkar det för många ha blivit vardag. Och det är just det som skrämmer Amer Adem mest.
– Att titta på mobilen medan man kör är inte bara en dålig vana. Det är ett aktivt risktagande – och det sätter både ens eget och andras liv i fara.

Faktaruta: Rattsurfning

Sedan den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning om den hålls i handen under körning. Förbudet gäller alla motordrivna fordon, inklusive bil, motorcykel, moped, buss och lastbil. Lagen finns i trafikförordningen, 4 kap. 10 e §.

Det är tillåtet att prata i telefon med exempelvis handsfree eller att använda pekskärm i bilen så länge det sker på ett trafiksäkert sätt. Om användningen påverkar körningen negativt kan det ändå räknas som vårdslöshet i trafik. Även om du inte håller något i handen.

Den som rattsurfar riskerar minst 1 500 kronor i böter. Om körningen samtidigt är trafikfarlig kan det också leda till att du döms för vårdslöshet i trafik. Infotainmentsystem och annan fast utrustning i bilen omfattas inte direkt av förbudet, men användningen får inte störa förandet. Att ta blicken från vägen för att knappa på skärmen kan därför ändå få juridiska konsekvenser.

Källa: Transportstyrelsen

LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester