CarUp avslöjar: Polisens nya supervapen mot fortkörare

Polisens nya Volvobilar blir ett supervapen mot fartsyndare. 
CarUp kan nu avslöja att bilarna har radar och 360-graderskamera som ständigt mäter farten – både på bilar långt framför polisbilen och på mötande trafik. 
– Vi tror att den nya tekniken kommer ha en stor preventiv effekt, säger polisens projektledare Robert Haaga. 

Svenska polisen kommer att få helt nya polisbilar nästa år. Totalt handlar det om 2200 nya Volvobilar som polisen tar i bruk de närmast åren. Dels handlar det om Volvo XC60 med polismålning till uttryckande och patrullerande poliser. Det handlar om Volvo XC60 Diesel, mildhybrider med 235 hk

Även trafikpolisen får nya civila bilar. Polisens nya V90-bilar får över 300 hk och kommer gå betydligt fortare än 180 km/h som gäller för vanliga köpare. 

CarUp kan i dag avslöja helt nya detaljer om den nya supertekniken som finns i Volvobilarna. Volvo är helthetsleverantör av teknologin och sannolikt handlar det om världens mest avancerade polisbil. Bilarna har ett särskilt navigeringssystem, radar, ANPR (automatic number plate recognition) och 360-graders kamera med knivskarp bildkvalitet blir standard.

– Bilarna har ett radarsystem för fartmätning som är i drift hela tiden. Dessutom filmar 360-graderskameran konstant allt vad som händer runt hela polisbilen. Det betyder nya möjligheter att ta fast fartsyndare på långt avstånd. Mätavståndet beror lite på storlek på fordonet och väderlek, men 200 meter är inget problem, säger polisens projektledare Robert Haaga, till CarUp. 

En helt ny finess är dessutom att polisbilarna kan mäta hastigheten hos mötande trafik, och dessutom ta bilder på föraren med knivskarp kvalitet. Varje polisbil blir därmed som en rullande fartkamera. Dessutom ser polisbilen vad som händer på sidorna av bilen, till exempel om någon bryter mot en stopplikt eller kör mot rött ljus. Enligt Robert Haaga kommer Sverige ha världens mest avancerade polisbilar.

– Det är inte grundtanken att polisbilarna ska vända och ta fast den mötande trafiken, men poliserna kan gå tillbaka till bevisfilmen om de möter någon som håller väldigt hög hastighet eller misstänks ha gjort ett trafikbrott, säger Robert Haaga. 

Radartekniken och 360-graderskameran kommer att sitta både i polismålade utryckningsfordon och civila trafikpolisbilar. I dag har trafikpolisen bilar av en rad märken, men de kommer i huvudsak att bytas ut med de nya Volvo V90-bilarna med över 300 hk.

Om polisbilen ligger bakom eller möter en bil som är efterlyst, avställd eller obesiktigad larmar datasystemet blixtsnabbt och polisen kan stoppa det misstänkta fordonet. Även rattsurfare får se upp. Den nya kameran ska kunna detektera den som använder mobilen och koppla ihop dem med ett registreringsnummer. 

– Det blir väldigt spännande med den nya tekniken som öppnar nya möjligheter. Vi tror det kommer att ha en stor preventiv effekt, säger Robert Haaga. 

Leverantör för samtliga tekniska lösningar i de nya polisbilarna är Volvo Cars. De första bilarna beräknas komma sommaren 2021.