Carup avslöjar: Nevs jagas av Kronofogden för miljonskulder

Turerna runt Nevs blir allt mer mystiska. Carup kan avslöja att bolaget nu har 32 pågående ärenden som rör miljontals kronor hos Kronofogden. Senaste bokslutet blev en jätteförlust – på 17 miljarder kronor. Samtidigt vägrar företaget att svara på frågor om den påstådda försäljningen till en hemlig ägare. Mycket talar för att vi närmar oss slutet för resterna av gamla Saab Automobile. 

Under torsdagen meddelade Nevs att de säger upp 320 av 340 anställda samtidigt som bolaget sätts i ett viloläge. Personalchefen Nina Selander går in som vd efter att tidigare vd:n Stefan Tilk fått sparken. Krisen tycks bli allt mer akut för Nevs. Det senaste bokslutet för det svenska aktiebolaget visar en svindlande förlust på 17 miljarder – på grund av nedskrivningar på fordringar mot Kina. 

Vid det senaste bokslutet fanns endast 34 miljoner kronor i kassan, ett belopp som torde ha krympt ihop ytterligare, och det är en gåta hur Nevs har kunnat hålla sig flytande under det senaste året. 

Nu kan Carup avslöja att Nevs har stora skulder hos Kronofogdemyndigheten. Senaste året har Nevs haft cirka 70 ärenden hos myndigheten. Nu jagas Nevs av Kronofogden för 32 pågående betalningsförelägganden hos Kronofoden. Nevs har stora skulder till bland annat Svenskt Näringsliv, Collectum, Fora och Securitas. Totalt rör det sig om minst sex miljoner kronor som fordringshavarna nu gått till Kronfogden med. Sedan tidigare finns 70 ärenden, men där har Nevs betalat in pengar. Mängden ärenden är så omfattande att Kronofogden har svårt att överblicka allt. 

För några veckor sedan gick dåvarande vd:n Stefan Tilk ut med att företaget var sålt till en hemlig köpare och att framtiden såg ljus ut igen. Idag är det ingen som varken vill bekräfta eller svara på frågor om den affären. Istället läggs hela företaget på is och ledningen har gjort sig oanträffbar.  

Nina Selander är nu tillförodnad vd för Nevs.

– Med stor sorg informerar vi er idag om att NEVS nu kommer att gå i viloläge, vilket innebär att vi kommer att tvingas minska alla kostnader och drabbas av uppsägningar inom alla företagsområden. Vårt beslut kommer efter att våra ägare, Evergrande, och våra investerarmöjligheter inte kunde slutföra förhandlingar i enlighet med vårt kontrakt, säger Nina Selander, tillförordnad vd på Nevs i ett uttalande.

Enligt årsredovisningen äger Nevs fortfarande 2,5 procent av superbilstillverkaren Koenigsegg via ägarbolaget Alpraaz AB, något som kan visa sig vara en av bolagets största tillgångar. De är däremot helt utköpta ur Meneko där bolagen tillsammans skulle tillverka Koengisegg Gemera. Ingen hos Nevs har återkommit med svar på frågor trots flertalet kontaktförsök.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester