CarUp avslöjar: 200 miljoner kr i klimatbonus stoppade efter allvarligt datafel

CarUp.se kan avslöja att alla utbetalningar av klimatbonusar till elbilar och laddhybrider stoppats efter ett allvarlig databugg hos Transportstyrelsen. 
Totalt handlar det om nära 200 miljoner kr till bilägare som nu frusit inne. 
– Vi kan bekräfta att vi har tvingats pausa utbetalningar av klimatbonusar från och med mitten av september efter ett problem då pengarna kunde hamnat fel, säger Jonny Geidne
, strateg hos Transportstyrelsen, till CarUp. 

BILNYHETER: HÄR HITTAR DU DE SENASTE NYHETERNA OM BILAR, MOTOR OCH TRAFIK PÅ CARUP.SE

Den som köper en elbil eller laddhybrid kan ansöka om klimatbonus hos Transportstyrelsen. För elbilar är bonusen 60 000 kr och ska utbetalas sex månader efter köpet, för en laddhybrid 25000-40 000 kr. Hittills i år har 39 882 bilägare ansökt om 1427 miljoner kronor i bidrag, enligt Transportstyrelsen.

CarUp kan avslöja att Transportstyrelsen har tvingats pausa alla utbetalningar och stoppa hela datasystemet efter att en allvarlig databugg upptäckts hos myndigheten. Felet gjorde att pengar riskerade att betalas ut till fel bilägare, personer som inte köpt en miljöbil.  Totalt är det enligt CarUps beräkningar nära 200 miljoner kronor som nu frusit inne. Systemet har nu legat nere sedan mitten av september.

– Pausen genomfördes efter att vi konstaterat fel i rutinerna som skulle kunna inneburit utbetalningar till fel personer. Felet uppkom i samband med en systemuppdatering, säger Jonny Geidne på Transportstyrelsen till CarUp.  

Om inte felet hade upptäckts hade bilägare som köpt bensin- och dieselbilar kunnat få ut klimatbonus. Brev med ansökningar om klimatbonus hann gå i väg till fel bilägare som inte köpt klimatbonusbilar, bekräftar myndigheten. I mitten av september nödstoppades hela datasystemet som hanterar klimatbonus.

– Vi har därefter genomfört åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Det är nu korrigerat och vi kommer att återuppta arbetet under dagen. Jag vet inte hur felet upptäcktes, säger Jonny Geidne.

Omkring 5000 köpare av elbilar och laddhybrider har på grund av felet inte fått ut sina pengar. Baserat på årsvolymen av ansökningar handlar det om närmare 200 miljoner kr som frusit inne. 

– Utbetalningar dröjer, men nu är systemet up and running igen. Klimatbonusarna beräknas komma fordonsägare tillhanda med start under nästa vecka. De som väntar på klimatbonus behöver inte  vidta några egna åtgärder, säger Jonny Geidne. 

Hittills i år har 1427 miljoner kronor betalats ut till 39 882 bilägare. Enligt Transportstyrelsen kommer de 1760 miljonerna som regeringen anslagit till klimatbonus att ta slut snart, men sannolikt skjuts det till nya pengar när riksdagen antar höstbudgeten.  

– Anslaget för bonus för 2020 är 1,76 miljarder. Enligt nuvarande prognos räcker det till omkring mitten av november. Dock har regeringen i senaste ändringsbudgeten anslagit ytterligare 400 miljoner för resterande del av året. 

BILTEST: Här hittar du de senaste biltesterna och köpguiderna. Kostnadsfritt – utan att behöva teckna prenumeration.  

Senaste nytt