Sultanen av Bruneis unika Ferrari såld för jättesumma

Specialbyggd för sultanen av Brunei på 1980-talet – dessutom blev bilen ikonisk i tv-spelet Out Run på 80-talet. Nu har en unik Ferrari Testarossa Cabriolet sålts på auktion för ett jättebelopp. 

För oss som spelade tv-spelet Out Run blev Ferrari Testarossa en myntslukande drömbil på 1980-talet. Nu har den extremt sällsynta sportbilen sålts på auktion hos RM Sotheby’s.  Ferrari själva byggde aldrig någon cabrioletmodell av Testarossa, men  sju exemplar av Testarossa Spider specialbyggdes av Pininfarina för sultanen av Brunei, som var världens rikaste person på 1980-talet. 

Ferrari Testarossa är en av de mest ikoniska 1980-talsbilarna och gjorde sin debut 1984. Del kilformad och bredstancade designen med de ursnygga ribborna på sidan blev stilbildande. Pininfarinas design kom att producera i 12 år, exceptionellt lång tid för en bilmodell.

Utöver de sju bilarna som tillverkades för sultanfamiljen Brunei har bara en cabriolet tillverkats. Den gjordes för Fiats ordförande Gianni Agnelli 1986.  Bilen som nu sålts är från 1990 och har klassiska Ferrarikulörer. Rosso Corsa i kombination med svart skinn. Mycket snyggare och mer klassiskt kan det knappast bli. 

På alla år har bilen bara rullat 41 mil. Trots det fick den en renovering förra året som infattade ny lack och uppfräschning av interiörer. Man kan med fog säga att bilen är i skick som ny. Även den tolvcylindriga motorn har tagits isär och renoverats. Totalt renoverades bilen för nästan två miljoner kronor. 

Just det här exemplaret verkar aldrig ha blivit ivägskeppad till Brunei, utan förvarades troligen hos sultanen av Bruneis residens i London, auktionshuset RM Sotheby’s som sålde bilen är lite otydliga på denna punkt. Bilen har aldrig blivit inregistrerad. Nu har bilen sålts och slutpriset landade på nästan 19 miljoner kronor.