Bugattis moderna hyllning till 100 år gamla ikonen

Bugatti firar sin fantastiska historia, med en hyllning till grundarens talangfulle son Jean Bugatti. Till hans ära har man lackat en modern specialbeställd Chiron Super Sport i designikonens 100 år gamla färgschema “duotone”. I originalfärgerna svart och gul.

Jean Bugatti, son till grundaren Ettore Bugatti, har ofta hyllats för sin banbrytande design och remarkabla känsla för estetik. Den ikoniska modellen Type 55, är det bästa exemplet på detta och symboliserar kulmen av den legendariske sonens skicklighet.

Type 55 Super Sport var verkligen banbrytande på alla sätt och fungerade som underlag för framtidens bildesign. Bilen hade en 2,3-liters åttacylindrig motor med anor från den tidigare modellen Type 51. Det som däremot skiljde bilarna åt var Jean Bugattis eftertraktade tvåsitsiga roadsterkaross tillsammans med sin osannolika toppfart på hela 180 km/h. Type 55 var med andra ord inte bara omvälvande för sin tid, utan kom att lägga grunden för en helt ny kategori sportbilar.

Men Jean var en man av många talanger med särskild känsla för estetik, vilket så småningom innebar att han introducerade färgschemat duotone, som inspirerar företaget än i dag. Med färgschemat kom således även en av de mest vördade Type 55-stilarna som finns, nämligen den tidlösa svart-gula kombinationen.

Type 55 Super Sport är en riktig enhörning eftersom det bara tillverkades 38 enheter, vilket bidragit till att modellen kommit att bli en ordentlig statusmarkör bland bilsamlare. Jascha Straub, chefsdesigner på specialavdelningen Sur Mesure, förklarade att deras uttryck än i dag förblir djupt kopplade till Jeans idér och mönster. 

– Vi fortsätter att inspireras av Jean eftersom han förstod proportioner bättre än någon annan och var den första att erbjuda bilar som kombinerar komfort och ren prestanda. Föreställ dig, för nästan 100 år sedan kunde Type 55 nå 180 km/h, säger Jascha Straub i Bugattis pressmeddelande

Med det sagt fördjupade sig Straub tillsammans med beställningskunden i Bugattis rika historia, och bestämde sig för att fånga auran av Type 55 och ingjuta dess tidlösa incitament i en samtida Chiron Super Sport. Resultatet blev en hyllning till Jeans numera 100 år gamla färgschema framförd i svart och gult.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester