Bubbla eller raket? Experten om Teslas paradox

Teslaaktien stiger i värde trots försäljningsraset efter den globala kritikstormen. Men experten tror att det är en bubbla och manar till försiktighet med investeringar.
– Jag har inte köpt några Teslaaktier och skulle inte göra det heller, säger Claes Hemberg.

Teslaaktien har paradoxalt nog gått upp kraftigt efter den svaga kvartalsrapporten för snart tre veckor sedan. Ekvationen går inte samman med den kraftigt sjunkande bilförsäljningen och vinstraset. Men Elon Musk hoppas att han i framtiden ska bygga företaget på självkörande system till elbilar och robotar. En gång i tiden var Tesla pionjärer. Elon Musk sågs först som en naiv idealist.

Därefter blev han världsförbättrare och i skrivande stund är han ifrågasatt över hela världen. När Teslas grundare nu hoppas sparka liv i företaget är de inte längre först på bollen. Ekonomiexperten Claes Hemberg är tveksam om Tesla kan fortsätta att trotsa värderingsprinciper som gäller för andra aktier.
– Tesla kommer i bästa fall med en ny modell per år. Medan de kinesiska konkurrenterna har en om dagen, det är ett tempo som är svårt för dem att konkurrera med, säger ekonomiexperten Claes Hemberg.

AKTIEKURSEN TROTSAR VINSTRAS. Teslas vinst föll med 71 procent i kvartalsrapporten för tre veckor sedan. Aktiekursen har därefter gått upp med 31 procent. En orsak till uppgången är att Elon Musk sagt att han ska trappa ner på sitt engagemang och till största delen återvända till vd-jobbet på Tesla.

Enligt Elon Musk ska aktien stå inför en värdestegring utan motstycke och bli det mest värdefulla företaget genom tiderna. Men ekonomiexperten Claes Hemberg är inte säker på att Teslas system håller måttet för det. De som satsar sina sparpengar i deras aktier ger sig i kast med ett riktigt vågspel.
– Frågan är om Teslas självkörande system och bilar är tillräckligt bra. Samtidigt försöker hela företaget kämpa med att upprätthålla sin aura.

Elon Musk vill övertyga investerarna att biltillverkningen bara är början och ska istället tjäna pengarna på självkörningar och robotar. Det tror Claes Hemberg kan vara ett stort misstag. Om han vill sjösätta sina framtidsplaner behöver de gå i takt med företagets historia.
– För att utveckla ett bra självkörande system behöver man ha många bilar ute. Det är därifrån de hämtar sin data. Tesla har en sjunkande försäljning samtidigt som konkurrenter som BYD blir allt större. Senast berättade de att man har 145 000 ingenjörer som arbetar, det är svårslaget.

Ekonomiexperten Claes Hemberg har själv inte köpt några Teslaktier.

I framtiden har Elon Musk lovat städrobotar för 100 000 kronor. Men frågan är om det verkligen kommer att bli en sådan storsäljare.
– Det är inte säkert att städrobotar för hemmen kommer att slå så bra. Det är en amerikansk grej där folk har en tradition av att leja bort tjänster i hemmet. Med robotarna kan man värna sin integritet, men i Europa och Kina finns det en annan kultur, så det är inte säkert att det blir en världssäljare.

Claes Hemberg tror att Tesla kan få svårt att hålla takten med de asiatiska elektronikjättarna.
– Om man tittar på de asiatiska företagen så har de lång erfarenhet av hemelektronik. All kunskap finns redan i företagen och de behöver bara vidareutveckla detta, avslutar Claes Hemberg.
LÄS MER: