Bröderna fick ärva Rolls-Royce från morbror de aldrig träffade

Bröderna Thomas Fleurón, 55, och Kenny Ribbe, 51, har fått ärva en av Sveriges ovanligaste Rolls-Royce-bilar.  Deras okände släkting som de aldrig träffat i vuxen ålder ägde en Rolls-Royce Phantom III från 1936 värd två miljoner kronor. De blev mycket chockade när begravningsbyrån ringde. 
– Ja, det känns väldigt märkligt, säger Thomas Fleurón till Expressen. 

Carup har tidigare uppmärksammat den vackra Rolls-Roycen som nu säljs på auktion. Nu visar det sig att två bröder fått ärva bilen från sin okände morfar som de knappt träffat. Kenny Ribbe har aldrig träffat sin morfar och Thomas Fleurón träffade honom bara som barn. De blev rejält chockade när begravningsbyrån ringde – och ledsna att de aldrig hann träffa mannen som testamenterade sina bilar till dem.

– Det är sorgligt när det blir så. När man sitter gammal, själv och fast i en lägenhet. Han kunde knappt gå och så sitter han i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss, det är inget man önskar någon, inte ens en okänd människa, säger de till Expressen.

Deras morbror samlade på bilar och de fick ärva en Rolls-Royce Phanton III från 1936, en Jaguar och en Mercedes. Rolls-Roycen säljs nu på auktion och tros gå för uppemot två miljoner kronor. Bilen har ägts av gruvmagnaten Sir Edmund Davis och tros gå för uppemot två miljoner kronor. Lyxbilen har en V12-motor på 7,3 liter som drar 2,8 liter per mil. Just nu är priset uppe i 900 000 kronor med en knapp vecka kvar på auktionen. 

Sir David Edmunds hade ett äventyrligt liv och flyttade från Australien till Sydafrika redan när han var 17 år. Han lyckades snabbt etablera en verksamhet inom gruvnäringen, och vid drygt 30 års ålder delägde han 47 gruvor. Senare gifte han sig med sin kusin och flyttade tillbaka till Storbritannien. Han dog barnlös och frun och kusinen Lady Davis ärvde hela förmögenheten och hans Rolls-Royce. När änkan dog donerades parets konstsamling till muséer. Vad som hände med hans Rolls-Royce vet vi inte, men nu säljs en exklusiv Rolls-Royce Phantom III från 1936 i Sverige som sägs ha tillhört gruvmagnaten.

Modellen var Rolls-Royces sista stora innan kriget och den enda med V12-motor fram till att Silver Seraph lanserades 1998. Endast 727 exemplar byggdes mellan 1936 och 1939 och kvaliteten var på Rolls-Royce-manér så hög att många överlevt. Bilen har en V12-motor på hela 7,32 liter och för tiden en ovanlig dubbeltändning med 24 tändstift.  Bränsleförbrukningen är 2,8 liter per mil. Modellen har blivit känd från James Bond, där en Phantom III med kaross används av skurken Oddjob.

Bilen ställdes ut på bilmässan Olympia Motor Show 1936 när den var ny. Eventuellt var det där som gruvmagnaten Sir Edmund Davis köpte bilen. Som det verkar dog han endast tre år efter inköpet av lyxbilen och hustrun, tillika kusinen, två år senare. Till slut hamnade bilen i Malmö 1994 och nu behöver bilen en ny ägare via Auktionsmagasinet Vänersborg. Endast fyra Rolls-Royce Phantom III finns i Sverige.