Brandrisk i batteriet – Porsche och Audi återkallar elbilar

Porsche och Audi tvingas återkalla sina elbilsmodeller Taycan och e-tron GT på grund av brandrisk i batteriet. En dålig tätning gör att vatten kan komma in i batteriet. I USA återkallas 6 676 elbilar av årsmodell 2023, men felet berör troligen hela världen. 

Att elbilar brinner är ovanligare än att bilar med förbränningsmotor brinner. Nu har Porsche och Audi upptäckt att nya elbilar av modellerna Porsche Taycan och Audi e-Tron GT kan ha felaktiga batterier med förhöjd brandrisk och bilarna återkallas därför. Felet upptäcktes utanför USA, men har blivit känt sedan Porsche återkallat 4777 Taycan i USA och Audi återkallad 1899 e-tron GT. 

I värsta fall kan batterierna behöva bytas ut helt hos bilar av årsmodell 2023. Felet upptäcktes i maj sedan Porsche och Audi bytt ut tätningsmedlet till Teroson. Vissa bilar, både i och utanför USA, började vana för att batteriet hade försämrad tätning. I värsta fall kan fukten orsaka ljusbågar i batteriet och termisk rusning. Inga bränder har inträffat, men enligt NHTSA har flera bilar som tagits till verkstad i USA haft fukt i batteriet. 

Audi RS e-tron GT måste återkallas för brandrisk i batteriret.
Otillräcklig tätning av batteriet kan leda till att fukt läcker in.

I USA återkallas därför totalt 6676 bilar för kontroll och åtgärd. Enligt tillverkarna kan 200 av bilarna behöva byta ut batteriet. Någon återkallelse har inte gått ut i Sverige ännu, men felet ska ha upptäckts även utanför USA och det ska röra sig om en global återkallelse. Porsche och Audi har nu förstärkt tätningen ytterligare i tillverkningen. 

De drabbade modellerna av årsmodell 2023

Porsche Taycan
Porsche Taycan 4 Cross Turismo
Porsche Taycan 4S
Porsche Taycan 4S Cross Turismo
Porsche Taycan Cross Turismo
Porsche Taycan GTS
Porsche Taycan GTS Sport Turismo
Porsche Taycan Turbo
Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo

Audi e-tron GT
Audi RS e-tron GT

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester