Börsgurun varnar för Tesla: Åk till Las Vegas i stället

En av USA:s tyngsta börsexperter dömer nu ut Teslaaktiens uppgång. 
Michael Farr varnar för att investeringar i företaget nu är lika riskfyllt som gambling. 
– Om någon medvetet vill kasta tärning kan Tesla fungera. Mitt långsiktiga råd till spelare är att åka till Las Vegas!

Tesla har svarat för en historisk kursrusning i år som har få motsvarigheter. Hittills i år har aktien gått upp med 731 procent. Men när aktien i går gjorde sitt inträde på storindexet S&P 500 föll aktien med sex procent direkt..Hur mycket är då 659 miljarder dollar? För att få ihop till samma värde måste du plussa ihop värdet för de nio närmast följande biltillverkarna i börsvärde. 

Tesla hoppas tillverka 500 000 bilar i år, de nio bilföretagen därunder tillverkade tillsammans 54 miljoner bilar förra året. De representerar tillsammans 32 olika bilmärken, du ser vilka i tabellen här under.

Med aktuell dollarkurs är Teslas börsvärde större än Sveriges BNP som var 5021 miljarder kronor förra året. I kronor är Tesla värt 5430 miljarder. 

Nu varnar en av USA:s mest kända börsexperter för aktien. Michael Farr är krönikör och kommentator på CNBC, The Today Show, Good Morning America, CNN, Bloomberg och Reuters. Han intervjuas ofta som expert i de tyngsta affärstidningarna. 

– Teslas aktier är dumt dyra. Den kan stiga ytterligare och aktieägarna belönas, men den kan lika gärna försvinna och falla, skriver han i en ny analys. 

Enligt Farr är värderingen väldigt svår att räkna hem. Med pris/intäktsmultipeln värderas Tesla till 168 gånger pengarna, jämfört med genomsnittet på S&P500 som är 22,3 gånger. Den som köper aktier till så höga värderingar får en lägre framtida avkastning enligt Farr. 

– Det är alltför spekulativt för investerare som oss. Om någon medvetet vill kasta tärning kan Tesla fungera. Mitt långsiktiga råd till spelare är att åka till Las Vegas! Där får du åtminstone  en gratis cocktail när du förlorar. 

Köp din tesla online

Senaste nytt