BMW slutar göra motorer i Tyskland – V8 blev den sista

En historisk epok på 70 år är över på BMW-fabriken i München. Nu har bilmärket byggt sin allra sista förbränningsmotor i Tyskland. En V8 blev den sista historiska motorn. 

BMW är ett av få bilmärken som inte satsar allt på elbilar. Modellerna släpps än så länge både i en version med förbränningsmotor och i en elektrisk version. BMW är skeptiska till andra märkens planer på att fasa ut förbränningsmotorer till 2030. Det hindrar inte BMW från att nu lägga ner den sista tillverkningen av förbränningsmotorer i Tyskland. 

Företaget meddelar att den sista bensinmotorn lämnat fabriken i München. Den allra sista förbränningsmotorn blev en V8. De 1200 anställda i motorfabriken ska nu omskolas och omplaceras på andra områden i fabriken. Där motorfabriken har legat ska nu byggas en monteringshall för fem miljarder kronor. Det innebär att en epok som inleddes med BMW 502 1952 är över.

Men allt från trecylindriga bensinare till vrålande V8:or kommer att finnas kvar i BMW:s bilar, åtminstone fram till 2035 i Europa. Produktionen flyttar nu från Tyskland till Steyr i Österrike och Hams Hall i Storbritannien, uppger br.de.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester