BMW-bossen varnar: ”Skadligt att förbjuda förbränningsmotorer”

Flera länder, däribland Sverige, är på väg att förbjuda förbränningsmotorer. Nu varnar BMW:s högste chef Oliver Zipse för att det är skadligt att införa ett förbud. 
– Jag tror att det inte hjälper klimatet eller något annan, säger Zipse. 

Världen är ännu inte mogen för ett förbud mot nya bilar med förbränningsmotorer, om man ska tro BMW:s chef Oliver Zipse.  I Sverige är planen att förbudet ska införas 2030.

LÄS MER: Skatt på gratis P-platser – nytt förslag i Sverige

Oliver Zipse går nu ut och varnar för ett ogenomtänkt förbud mot förbränningsmotorer. Även om elbilar är det snabbast växande segmentet så är förbränningsmotor större i absoluta tal i Europa. 

– Det största marknadssegmentet i absoluta tal är förbränningsmotorn i Tyskland, men även i Europa och världen över. Innan man helt enkelt stänger av något sådant här inom åtta eller tio år måste man veta vad man gör där, sade han under en sluten konferens i den tyska förbundsdagen.

Zipse menar att ett förbud mot förbränningsmotorer kan hindra en stegvis transformation mot elbilar och vara skadligt för klimatet.

– Därför varnar vi också för att göra detta för tidigt och att inte ge transformationen en chans att utvecklas med marknaderna. Jag tror att det inte hjälper klimatet eller något annan.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester