BMW återupplivar ”Batmobilen” – kolla in 3.0 CSL med 560 hk

BMW återupplivar sin berömda ”Batmobile”. Nya BMW 3.0 CSL kommer för att fira M-divisionens 50-årsjubileum. Den extrema bilen får BMW:s kraftfullaste sexa någonsin: 560 hästkrafter.

Tidigare i år visade BMW M sin monster-SUV XM, en bil som fansen rynkar på näsan åt. Nu kommer en riktig BMW för puristerna: BMW 3.0 CSL. Bilen är en modern tolkning av legendariska ”Batmobile”.

Endast 50 exemplar kommer att tillverkas av nya 3.0 CSL, bilen blir en enormt eftertraktad samlarbil redan får början. Enligt BMW förmedlar bilen samma känsla i både design och mekanik som originalet. Det innebär den kraftfullaste raka sexan någonsin från Bayern: 560 hästkrafter och 650 Newtonmeter. 

Designen går i BMW:s moderna stil, men med många detaljer som anspelar på originalet från 1970-talet. Bilen får mer normala njurar i fronten och runda luftintag. Lamporna går i gult för att hylla DTM-bilen M4 GT3. 

Bilen har takspoiler och en stor fast bakvinge, precis som på den första 3.0 CSL. Hjulen har centrumbult och är i 20 tum i fram och 21 tum i bak. För att hålla vikten nere är spoilers tillverkade glasfiber och avgasröret är i titan. 

Till skillnad från originalbilen har nya 3.0 CSL dubbelturbo på sexan, något som BMW tidigare föraktfullt kallade ”stressfläkt”, men den tiden är sedan länge förbi. Bilen är i alla fall bakhjulsdriven och växlas via en sexväxlad manuell låda. 

Bilen väger 1624 kg, så räkna med fina prestandasiffror, även om BMW inte gett oss exakta uppgifter ännu. Priset är ännu inte officiellt, men vi räknar med norr om tre miljoner kronor för denna samlarbil.  

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester