Blödande biljätte tvingas lägga ner 7 fabriker

Nissan lägger ner sju bilfabriker när 20 000 anställda får gå. För att rädda den blödande biljätten läggs sex bilplattformar ner. 

Nissan gjorde 50 miljarder kronor i förlust förra året. En desperat kamp för att rädda biljätten pågår. Förutom att 20 000 anställda måste flera drastiska åtgärder göras. Nu står det klar att sju av biljättens sjutton bilfabriker måste slå igen helt till 2027. Exakt vilka fabriker som försvinner säger inte Nissan, men många fruktar att den brittiska Qashqai-fabriken i Sunderland lever farligt. 

Dessutom ska biltillverkaren snabba på utvecklingen och processerna med att tar fram nya bilmodeller. Den gamla tiden när det tog fyra år att utveckla en bilmodell är över. Nu kortas tid för konstruktion och noggrann testning till 30 månader. Dessutom ska antalet plattformar som bilarna bygger på minskas från 13 stycken till 7 fram till 2035. 

Nya vd:n Ivan Espinosa hoppas att de radikala sparåtgärderna ska leda till vinst redan nästa år. Foto: Nissan

– Mot bakgrund av utmanande resultat för räkenskapsåret 24 och stigande rörliga kostnader, i kombination med en osäker miljö, måste vi prioritera självförbättring med större brådska och hastighet, med sikte på en lönsamhet som är mindre beroende av volym, säger vd Ivan Espinosa.

Om räddningsplanen misslyckas finns det risk att Nissan inte överlever. Men vd Ivan Espinosa hoppas att de radikala besparingarna ska vända Nissan till vinst och mera pengar i kassan redan nästa år. Han har bestämt att personalen i fabriken måste sänka sin timkostnad med 20 procent. Dessutom ska komponenterna förenklas med 70 procent. Han kallar programmet för Re:Nissan och säger att han fått personalen med sig. 

– Som ny ledning har vi en försiktig strategi för att omvärdera våra mål och aktivt söka alla möjliga möjligheter att genomföra och säkerställa en robust återhämtning. Re:Nissan är en handlingsbaserad återhämtningsplan som tydligt beskriver vad vi behöver göra nu. Alla anställda är engagerade i att arbeta tillsammans som ett team för att genomföra denna plan, med målet att återgå till lönsamhet senast räkenskapsåret 2026, säger Espinosa. 
LÄS MER: