Blocket: Prisfall på elbilar i januari – så stort var tappet

Priset på begagnade elbilar faller, uppger Blocket. I januari var nedgången 5,3 procent jämfört med december, eller hela 19 000 kronor per bil. Medianpriset på en begagnad elbil är nu 340 000 kronor. 

Under hösten gick priset på elbilar upp kraftigt och toppade i oktober. Enligt Blocket har priserna gått ner sedan dess och extra kraftigt var tappet i januari. 

Mellan december och januari sjönk medianpriset på Blocket för en elbil från 359 000 kronor till 340 000 kronor. Priset gäller bilar som registrerats mellan 2012 och 2021 och gått mellan 1 000 och 14 999 mil.

– Kanske är det den senaste tidens höga elpriser som gör att folk tvekar att köpa elbil för i januari såg vi att trenden med sjunkande priser som pågått sedan i höstas fortsatte, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket fordon.

Jämfört med ett år tillbaka har dock priserna på elbilar gått upp kraftigt. En elbil var i januari i år 18 procent dyrare i medianpris än vad den var i januari förra året.

En faktor som kan ha spelat in är den långa väntetiden på nya elbilar, den kan ha gjort att lagret av nästan nya elbilar av årsmodell 2020 och 2021 tömts, vilket sänker medianpriset. Blocket redovisar dock inte hur sammansättningen av årsmodeller ser ut. 

En genomsnittlig begagnad bil kostar nu 230 000 kronor i medianpris på Blocket. I januari ökade priset på begagnade bilar med 5 procent jämfört med samma period förra året. Prisutvecklingen skiljer sig mycket åt beroende på bränsletyp. Hur diesel- och bensinbilar utvecklades mellan december och januari redovisar inte Blocket. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester