Blocket: Elbilspriser har ökat med 77% på ett år

Priset för en begagnad elbil på Blocket skenar. På ett år har medianpriset ökat med 77 procent och bara i år är ökningen 42 procent.
– Intresset för elbilar har skjutit i höjden och priserna följer samma utveckling. Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.


Enligt Blocket rusar priserna på begagnade elbilar. Enbart i år har priset på begagnade elbilar ökat med 42 procent på sajten. En elbil kostar nu 479 000 kronor i medianpris. Motsvarande pris för en bensinbil är 190 000 kronor. Det senaste året är uppgången svindlande 77 procent, enligt Blockets statistik. 

Om ökningen är att hänföra enbart till ökade priser skulle en elbil som för ett år sedan kostade 300 000 kronor nu kosta 531 000 kronor. Medianbilen som för ett år sedan kostade 270 000 kronor har nu ökat till 479 000 kronor. Prisökning på enskilda bilar kan knappast vara hela sanningen, troligen påverkas medianpriset av att många nyare och dyrare elbilsmodeller kommit ut på marknaden det senaste året.

För bensinbilar har medianpriset stigit med 2,7 procent i år, dieselbilar har sjunkit med 1,6 procent och för miljöbränsle/hybridbilar har priset sjunkit med 6,6 procent. Men fortfarande är det bensinbilar som Blocket-besökarna tittar mest på. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester