Bilen drog rakt ut i vattnet – stämmer Tesla

En förare som körde med Tesla Full Self Driving fick sin bil dränkt. Systemet ignorerade skylten för översvämning. Bilen plöjde själv i vattenmassorna när varken bilens dator eller föraren bromsade.

Ryan körde sin Tesla Model 3 på en motorväg utanför Mono City i Kalifornien. Bilen kördes med det självkörande systemet Full Self Driving och färdades i 96 km/h. Det fanns en ful skylt som varnar för översvämning med texten”Flooded”. Men det ignorerades av bilen, uppger Wham Bak Tesla Cam. 

Utan att bromsa drar bilen rakt ut i vattenmassor i 96 km/h. Allt fastnar på Teslans egna kameror och det är tydligt att inga försök att bromsa görs. Teslan vattenplanar och glider ut mot vänster sida av vägen och störtar ner i en damm. Föraren kan ta sig ur bilen och klarar sig  oskadd, men bilen har sannolikt fått vattenskador och kommer sannolikt att klassas som totalförstörd. 

Händelsen visar att system för självkörning har svårt att agera vid oförutsedda förhållanden som avviker från det normala. Den visar också att det är mycket viktigt att människor ingriper och inte litar blint på systemet. Teslaägaren Ryan är så arg att han nu både tänker stämma Tesla och myndigheterna som låtit vägen översvämmas. Chansen till vinst lär vara minimala. Tesla kräver att föraren ska vara redo att ta över ratten när som helst, och på vägen stod en varningsskylt.  

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester