Volvo gömmer spindlar och älgar i bilarna – andra har hajar och Z

Har du koll på de gömda ”påskäggen” i din bil?
Många biltillverkare har små dolda hälsningar och finesser i sina bilar. 
Volvo har gömt spindlar och älgar i sina bilar, Opel har en en haj och BMW en okänd bromstork. 
CarUp har kartlagt hur du hittar de dolda busen i olika bilmodeller. 

Begreppet ”easter Eggs” inom spelvärlden myntades av Atari i slutet av 1970-talet. Nu har de gömda överraskningarna även slagit igenom inom bilvärlden. Många av världens biltillverkare har börjat placera gömda meddelanden och dolda överraskningar och finesser för att roa bilköparna – och kanske även göra jobbet roligare för uttråkade designavdelningar.

Kanske har din egen bil eller någon av dina favoritmodeller ett gömt påskägg? Vi har sammanställt några av överraskningarna som gömmer sig i våra bilar. 

Jaguar
Jaguar har ett anrikt förflutet och kopplingar till djurriket att försvara genom sitt namn. Det är en chans som Jaguars designers inte vill försitta, det finns en rad gömda kattmotiv längs bilarna. På Jaguar E-Pace finns en Jaguar-mamma och hennes unge som promenerar över vindrutan. Även belysningen i dörren projicerar en jaguar på marken. Att motorhuven på sportbilen F-Type är ett Jaguar-huvud i gigantformat är det dock inte många som upptäckt. 

Jeep
Jeep var ett av de första märkena som började med easter eggs, och det finns många gömda hälsningar runt om i bilarna. Redan 1996 fick Jeep Wrangler de sju grillgallren i miniatyr på kåpan. På andra modeller finns en liten ödla nedanför vindrutan, och en spindel som säger Ciao till en haj i tanklocket. Under startknappen finns ett meddelande diskret instansad i plasten: To New Adventures. 

Mercedes-Benz
Mercedes kanske inte uppfattas som det busigaste av bilmärken, men på vindrutan på nyare modeller har designavdelningen klottrat lite. I sin ursprungliga skrivstil från 1800-talet står det Mercedes längst ner på vindrutan. Ja, busigare än så blir inte den tyska bilen. Dock är det enkelt att upptäcka om vindrutan är utbytt mot en icke-original ruta. 
Numera har nyckelhålen försvunnit från Mercedes bilar, men den gamla C-klassen har ett dolt nyckelhål ovanför registreringsskylten vid bagageluckan. Där kan du låsa upp bilen när batteriet har laddat ur och ansluta en laddare. 

Skoda
De tjeckiska ingenjörerna på Skoda är kända för sin klurighet. Runt om i bilarna har de gömt en rad nyttiga tillbehör. Vad sägs om lasthakar för matpåsar i bagaget och gömda paraplyer i dörrarna. Vissa Skoda-modeller har också en gömd isskrapa i tanklocket. I Skoda Karoq finns ett lönnfack i framdörren på vissa bilar. 

Tesla
Tesla har kanske flest easter eggs av alla – men de flesta är elektroniska. Till att börja med är modellerna döpta för att tillsammans bilda ordet SEXY (Model S, 3, X och Y). Andra roliga finesser är att skärmen kan förvandlas till skissblock, eller att bilen blir en pruttkudde när du blinkar. Dessutom finns ett tomteläge på skärmarna som passar extra bra nu till jul. Du kan också spela Ataris gamla arkadspel i bilen. När det gäller Model X finns en ljusshow som spelar med falkvingedörrarna. 

Volvo
Inte ens ingenjörerna på svenska Volvo har helt kunnat låta bli att busa. Den senaste generationen av XC90 har en spindel och spindelväv i luckan till förvaringsfacket vid tredje sätesraden. Och även fast många Volvomodeller numera tillverkas i Kina och Belgien så finns en pytteliten svensk flagga fastsydd på sätena. På säkerhetsbältena finns en liten stämpel ”Since 1959”, en blinkning till säkerhetsbältets upphovsman, Volvoingenjören Nils Bohlin. Under baksätet på nya XC60 finns dolda förvaringsfack, perfekt för en surfplatta eller laptop. XC60 har också en svensk flagga i dekorlisten på instrumentpanelen, men den döljer egentligen en skarv.  

XC40-modellen har två dolda skåror till vänster om ratten där du kan trycka in bankkort och passerkort. I handskfacket finns en utfällbar krok för väskor. Under framstolarna finns det dolda förvaringsfack. Vissa Volvomodeller har en hjärtslagssensor som varnar dig om någon gömmer sig i bilen. Många Volvomodeller har en Driver Alert – time for a break-symbol, där en kaffekopp kommer upp när föraren börjar köra dåligt. 

Om du råkar äga en gammal Volvo 850 ska du ta en titt på kretskorten i styrenheten. Där har Volvo etsat in en hel familj med älgar. 

Saab
Ingenjörerna i Trollhättan var kända för sin klurighet, och naturligtvis finns det några dolda funktioner i vissa Saabar. Många Saabar har en liten dold ficka framför sätena där du kan lägga saker. Inte så dold kanske, men bland annat 900 och 9-3 har en Black Panel-knapp där du kan släcka hela instrumenteringen förutom hastighetsmätaren och när du kör lite fortare tänds nya siffror i hastighetsmätaren upp. 

Mini 
En liten dold designfiness är att klimatkontrollerna på bilen är designade som Mini-loggan. Lite mer uppenbart är bakljusen som är designade som Union Jack-flaggan. 

Volkswagen
Dolda kameran var ett tv-program som gjorde succé på 70-talet, men även Volkswagen har faktiskt dolda kameror på vissa modeller. En del modeller av Golf och Passat har backkameran placerad under Volkswagen-loggan som öppnas på glänt när backen läggs i. En klar fördel är att det håller kameran ren. 
På nya elbilen ID.3 är pedalerna utformade som play- och paus-knappar. Gasen är play och bromsen paus, förstås. 

Chevrolet Corvette
I den senaste generationen av Corvette C8 finns två små påskågg. Det ena är en liten ”Team Corvette”-logotyp i vindrutan, och på andra sidan finns en silhuettbild av Zora-Arkus Duntov, Corvettens fader. Duntov var ansvarig för att Corvette blev en riktig sportbil. Går vi tillbaka till Corvette C5 så finns en stämpel med symbolerna för den legendariska sloganen ”Baseball, Hot Dogs, Apple Pie och Chevrolet” stansade i bilen. 

Honda
Under den lilla gummimattan i mittkonsollen finns en liten bild dold i 10:e generationen av Honda Civic. Det är en liten genomgång av Hondas historia, och det finns fyra olika motiv, bland annat med F1-föraren Jenson Button och Hondas jetflygplan.  
Honda Civic och Jazz har Magic Seat i baksätet, ett slags dolt lastutrymme. Vilket gör att baksätet kan fällas upp och stå lodrätt för att förvandlas till lastutrymme. Perfekt om du vill köra en 42-tums platt-tv i baksätet. 

Opel Corsa
Den här lilla överraskningen kuppades enligt uppgift fram av en designer som lade in en haj i bilen utan att berätta det för någon. Hajen sitter ingraverade i gångjärnen till 2004 års modeller av småbilen Opel Corsa. Även vissa årsmodeller av Opel Astra och Zafira sägs ha hajgångjärnen.  Vissa Corsa-modeller har också en dold utfällbar cykelhållare under nummerskylten i bak. 

BMW
Titta noga nästa gång du ser en BMW Z4 från första generationen ute i trafiken. Längs sidolinjen på karossen finns ett stort Z inpressat i plåten. Bildesign när den är som bäst, hjärnan bakom verket är dansken Anders Warming. 
De som äger en gammal BMW 325 E30 sägs kunna startspärra sin bil med en kod via färddatorn. Om du slår in koden innan du stänger av bilen måste koden slås innan du kan starta bilen. 
Många nyare BMW-bilar en okänd bromstork. Det innebär att regnsensorn aktiverar bromsarna var 30:e sekund och gör så att de närmar sig skivorna när regn detekteras. På så vis är bromsarna alltid torra i vått väder. 

Dodge Viper
Nürburgring är knappast hemmaplan för muskelbilen Viper, men Viper SRT har en ingraverad variant av Nürburgring Nordschleife under ett plastlock vid fönsterhissarna. Vid mugghållarna finns en liknande gravering av Laguna Seca. 

Mazda RX-8
Mazda RX-8 från 2003 till 2012 har flera blinkningar till wankelmotorer. En prägling under vindrutan, hålen vid nackstöden och växelspaken är utformade som triangelformade vankelkolvar. 

Porsche
De flesta Porschemodeller har en funktion som gör att farthållaren stängs av vid 230 km/h. Men det ska man naturligtvis inte testa i Sverige. 
Har du en Cayenne kanske du inte upptäckt det dolda 12-voltsuttaget som sitter under handskfacket. Vissa Cayenne har till och med två uttag! Perfekt när ni behöver ladda flera mobiltelefoner eller andra apparater. 
Många Porsche Cayenne och Macan har ett hold-läge på bromspedalen. Genom at trycka ner pedalen hårt så håller sig bromsarna kvar av sig själva. När du gasar igen släpps funktionen omgående.

Köp din easter eggs online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *