Bilägare blir utan bidraget på 1000 kronor: Stoppas i riksdagen

Bilägare ser ut att bli utan regeringens drivmedelskompensation på 1 000 till 1 500 kronor. Finansminister Mikael Dambergs stödpaket saknar stöd i riksdagen.
– Flera riksdagspartier har sagt att regeringen i stället ska undersöka om det är möjligt att få ett undantag från EU-reglerna om minibeskattning för drivmedel, säger finansminister Mikael Damberg (S) till P4 Värmland.

Bensin- och dieselpriserna har stigit kraftigt sedan nyår. Först höjdes reduktionsplikten, vilket gav en fördyring på 1,40 kronor för diesel och 50 öre för bensin. När kriget i Ukraina bröt ut skenade priserna, och i dag ligger dieseln närmare 26 kronor litern och bensinen kostar långt över 21 kronor per liter. 

Regeringen har föreslagit att alla bilägare ska få 1000 kronor i bränslebidrag, och de som bor i glesbygd ska få ytterligare 500 kronor. Men nu ser det ut som förslaget kommer att stoppas i riksdagen. Enligt finansminister Mikael Damberg har flera riksdagspartier har sagt att regeringen istället ska undersöka om det är möjligt att få ett undantag från EU-reglerna om minimibeskattning för drivmedel.

Enligt regeringen går övriga EU-länder inte med på att Sverige ska få ett undantag från EU-reglerna och sänka skatten under EU:s miniminivå. Den 1 maj sker i alla fall en första sänkning med 50 öre av skatten på diesel och bensin. Den 1 juni ska skatten sjunka ytterligare 1,20 kronor vid pumpen. 

Senaste nytt