”Bärgar-Karins” 10 bästa tips i jultrafiken

Snart börjar den stressiga jultrafiken med fler olyckor
Nu ger ”Bärgar-Karin” från Vägens Hjältar på Kanal 5 sina 10 bästa råd hur du ska klara kaoset och undviker olyckor. 
-Jag skulle säga att det vanligaste är kökrockar och upphinnande-olyckor, när man blir påkörd bakifrån eller kör på någon för att man inte själv hinner bromsa.

Än så länge har mellersta och södra Sverige klarat sig utan större snökaos och halka. Men nu drar jultrafiken i gång på allvar och kallare väder är in antågande. Halkan kan slå till snabbt. En som vet är  Karin Jedselius på Assistancekåren i Örebro, mest känd som Bärgar-Karin på den populära TV-serien Vägens Hjältar. För Continental Däck ger hon sina bästa råd i jultrafiken. 

Vilken typ av olycka är egentligen den mest förekommande, sett till de du själv oftast åker ut på?

 -Jag skulle säga att det vanligaste nog är kökrockar och upphinnande-olyckor, det vill säga när man blir påkörd bakifrån eller kör på någon för att man inte själv hinner bromsa.

Är detta den vanligaste orsaken till olyckor generellt? Eller vad skulle du säga ligger bakom de flesta olyckor som sker ute på vägarna? 

 -Allt som oftast beror olyckor på bristen av uppmärksamhet, ett mönster som tyvärr är alldeles för vanligt förekommande på våra vägar. Anledningen kan nog kopplas till den generella stressen i dagens samhälle. Det finns även en viss faktor i fordonet i sig som kan påverka olycksrisken. Det är viktigt att köra med bra däck och ett överlag kördugligt fordon – men i slutändan är det den mänskliga faktorn som avgör.

Vad skulle du säga är det absolut viktigaste man skall tänka på innan man sätter sig i bilen?
– Det viktigaste man ska göra är att lämna stress och jäkt hemma så man kan fokusera på körningen.

Vad ser du som de största riskerna med att ge sig ut på vägarna i vinter?
-Riskerna på våra vägar under vintertid är till största delen halkan. Sen finns även risker som snömodd och dålig sikt som kan orsakas av både snörök och lågt stående sol. Men är man bara medveten om detta och kör efter sin förmåga så är vinterväglag inte värre än något annat. Du själv som förare vet dina begränsningar, kör efter dessa.

Vad har du själv för rutiner innan du sätter dig i bilen inför en långresa? 
 -När jag sätter mig i bilen och ska åka långt så ser jag till att bilen är i gott skick. Jag kollar oljestickan, ser över däcken och fyller på spolarvätska. Jag ser också till att det finns lite extra varma kläder i bagaget och så brukar jag ladda hem några bra poddar till spellistan – och självklart så fyller jag på med lite gottig färdkost. Jag brukar inte tänka på vilken tid jag ska vara framme utan kör enligt ”jag kommer när jag kommer-principen” – att stressa hjälper sällan.

Det är mycket vägarbeten och stora infrastrukturprojekt runtom i landet, vad ska man som trafikant särskilt tänka på i dessa situationer? 
-Det är och kommer alltid att finnas vägarbetare av olika slag ute på våra vägar utan detta skulle vi inte ha några farbara vägar att åka på. Ha detta i åtanke när du ska ut och åka, räkna med att det kan ta lite extra tid att ta sig fram om det är eventuella väghinder. Det brukar sällan göra så mycket om du nu skulle råka komma en halvtimme för tidigt – om det visar sig att allt flyter på hela vägen. Viktigt att tänka på när man passerar vägbyggen, vägarbeten eller andra hinder på vägen så – sakta ner! Allt som oftast finns det människor som arbetar på vägen vid sådana tillfällen och din tid är aldrig viktigare än deras liv. Rätta dig i ledet vid köbildning och lämna plats åt eventuella utryckningsfordon, det räddar liv om vi tillsammans kan hjälpas åt.

Om olyckan då ändå är framme, hur ska man som medtrafikant agera?
-Om olyckan ändå är framme och du är först på plats så ska du som medtrafikant först och främst se till så att du själv är säker. Försäkra dig om att du står så pass bra till så att du själv inte riskerar att bli påkörd eller skadad. Varna andra bilister med triangel och varningsblinkers. Efter det så kan du se över skadeläget, är någon skadad så larmar du såklart 112. Kommer du som medtrafikant fram senare i ledet eller passerar en olycka i motsatt riktning eller liknande där hjälpen redan har nått fram så uppmanar jag att inte ta varken bilder eller åka sakta förbi för att titta – koncentrera dig på din körning och fortsätt din färd. Blir du sittande i köer så finn dig i det, försök inte tränga dig fram eller kliva ur ditt fordon för att titta. Ha i åtanke att det hade lika gärna kunnat vara du. Lämna plats för räddningsfordon och bärgare som måste fram. Innan vi fått göra vårt jobb så kommer inte du inte någonstans i alla fall.

Från den 1 december är det lag på att ha vinterdäck på, om det råder vinterväglag. Hur ska man tänka kring valet av däck? Och vad kör du själv med? 
-Att välja rätt däck kan vara livsavgörande, mitt tips är att aldrig kompromissa när det kommer till just däck. Valet av däck inför vintern är ju lite beroende på vart i landet man bor och kör och hur och vart man nyttjar sin bil. Jag skulle råda att prata med sin däckverkstad om man är osäker – de är proffs och kan hjälpa dig att hitta rätt. 

Slutligen – dina tre bästa tips inför bilresan i vinter?

  • Se till att ha bra däck
  • Ta god tid på dig
  • Se till att ha varma kläder till alla som färdas i bilen, om man av någon anledning blir ståendes längsmed vägen.