Bara elbilar ska tillåtas i Stockholms City: ”Promenad- och cykelstad”

Snart förbjuds bensin- och dieselbilar i Stockholms City. Redan 2024 är det elbil som gäller om du vill köra bil i delar av City och Gamla Stan.
– Stockholm ska bli en grön promenadstad och Europas främsta cykelstad, säger Åsa Lindhagen, som är ett av Miljöpartiets nya borgarråd i Stockholm.

Miljöpartiet byter från högerblocket till Vänsterblocket och kommer tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styra Stocholm under fyra år. 

En första satsning blir en stor miljöbilszon i Gamla Stan och Stockholms City. Målet är att minska biltrafiken med 30 procent till 2030. 

– Vi ska se till att bussarna kommer fram snabbare, och skapa utrymme för sådant som stockholmarna efterfrågar, såsom mer träd och grönska. Vi ska göra Stockholm till en stad för människor, säger Åsa Lindhagen.

Nu kommer bilgator att försvinna för att ge mer utrymme till gående, cyklister och kollektivtrafik. Målet är att minska biltrafiken med 30 procent till 2030. 

Miljöbilszonen kommer att omfatta delar av City och Gamla Stan och införs redan 2024, år 2026 ska den vara fullt införd. De exakta gränserna för den fulla utbyggnaden kommer nästa år, men redan nu har Miljöpartiet släppt en karta där zonen framgår.