Audis galna nyhet: RS6 Avant blir ännu snabbare och bullrigare

Audi tuffar till sin RS6-modell och släpper en Performance-version med ännu mer prestanda. Med 30 nya hästkrafter klarar RS6 Avant 0-100 km/h på bara 3,4 sekunder. Dessutom har bilen fått högre motorvrål och får 22-tums lättviktshjul med högpresterande däck.

Det kan tyckas lite motsägelsefullt att släppa en Performance -version av en av sina mest brutala bilmodeller. Men det är precis vad Audi gör. Uppenbarligen är 600 hästkrafter inte tillräckligt för alla köpare och nu kommer RS 6 Avant performance 2 och RS 7 Sportback performance 3. 

Audi trimmar upp sin fyraliters V8 med dubbelturbo till 630 hästkrafter och 850 Newtonmeter. Det är tillräckligt för att bilen ska kapa några tiondelar på sprinten upp till 100 km/h som nu tar 3,4 sekunder. Trimningen sker genom att vrida upp laddtrycketfrån 2,4 bar till 2,6 bar. 

Många biltillverkare jobbar hårt med att isolera bort buller. Audi gör tvärtom med Audi RS6 Performance 2. Ljudisoleringen mellan motorrummet och kupén har minskats med 8 kg för att ge köparna en bättre ljudupplevelse. Ja, säkert rätt tänkt av Audi. Den som vill ha en lika snabb bil som går tyst kan ju köpa en billig elbil. 

En annan förändring är att den åttaväxlade tiptroniclådan nu växlar snabbare och skickar 60 procent av kraften till bakhjulen.  Den självlåsande mittdifferentialen är lättare och mindre och ska göra att bilen går bättre i kurvorna lovar Audi.

För ännu brutalare utseende finns bilen nu med 22-tums lättviktshjul med däck i dimensionen 275/35, garanterat besvärligt vid trottoarkanter.  Det nya lättviktshjulet är cirka fem kilo lättare än 22-tums aluminiumhjulet på nuvarande RS 6 Avant eller RS 7 Sportback. Totalt 20 kilos viktminskning i ofjädrad massa som förbättrar gasresponsen.

I grundutförande har bilen nu en toppfart på 280 km/h genom att RS Dynamic Package är standard, men precis som tidigare går det avvikande sälja Pluspaket som ger en toppfart på 305 km/h. Då ingår keramiska bromsskivor som sänker vikten med 34 kg. 

Audi har lagt till några riktigt trevliga färger på menyn. Första gången ingår metallic och matt Ascari Blue och matt Dew Silver. Prestandamodellerna har RS exteriörkomponenter i mattgrått, inklusive ytterbackspeglarna, frontspoilern, sidotröskelinsatserna, takrelingarna och listerna på sidorutorna och den bakre diffusorn. Audi RS 6 Avant performance finns att beställa från den 8 december för 1.275.700 kr och RS 7 Sportback performance för 1.346.700 kr.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester