Audi

Audi är det tyska bilmärket grundat 1909 av August Horch, som tidigare tillverkade bilar under det egna namnet men inte längre hade rättigheterna till det.

Vad skulle han kalla sina nya bilar? Jo, hans son föreslog deras efternamns latinska form ”Audi” (en form av verbet ”höra”). Och sedan började en framgångssaga.

Audis symbol med de fyra sammanflätade ringarna kommer från 1932 då fyra bilmärken – inklusive Audi – bildades under namnet Auto Union.

Det moderna Audi skapades 1964, när Volkswagen köpte Auto Union. Fyra år senare hade Audi sin första storsäljare, modellen Audi 100. Det dröjde dock innan Audi förvandlades från en ordinär biltillverkare till en premiumbil som var kapabel att ta upp kampen med t ex Mercedes och BMW.

Förvandlingen kom 1980 med den fyrhjulsdrivna sportbilen Audi Quattro. En coupé byggd på Audi 80, med 5-cylindrig turbomotor på 200 hästkrafter och quattro all-wheel drive system. På rallytävlingar överallt i världen blev Audi förknippat med fart, framtidsteknik och

framgångar. En av tre Audi-modeller är idag utrustade med tekniken som ger permanent fyrhjulsdrift. Quattro – som är italienska för antalet fyra – är än idag synonymt med Audi och AWD. Aluminium Body är en annan, senare, innovation som Audi står för. 

Under en stor del av 2000-talet har innovativ och lyxig design varit Audis signum. Chefsdesigner Walter De`Silva är mannen bakom modeller som nya A6, Q7, TT och R8. Det var också han som låg bakom förändringen av Audis utseende när de kom med den ganska radikala ”Single frame-grillen” på 2004 års modeller.

Audi har ett väldigt brett modellprogram, med allt från sportiga TT i olika varianter, till familjebilar som A-modellerna. Q-modellerna är en egen framgångssaga, när den första lyx-SUV:en Q7 lanserades 2005. Med några års mellanrum kom sedan Q5 och även Q3.

Q7 delar chassi och plattform med Volkswagen Touareg och Porsche Cayenne. För två år sedan blev Audi en av de första med en elektrisk lyx-SUV på marknaden när de släppte elbilen e-tron. 

Ingolstadt i Tyskland är Audis hemstad. Här är drygt 40 000 personer anställda av biljätten och 2015 byggdes 566 646 bilar i fabriken, som är näst störst i Europa. Här tillverkas modellerna A3, A4, A5 och Q2.

I Ingolstadt finns även Audi Forum och Audi muséet, som tar emot drygt 400 000 besökare varje år. Audi Sverige har sitt kontor i Södertälje, återförsäljare finns i alla större svenska städer.

Hitta de senaste nyheterna om Audi här

Hitta de senaste Audi till salu här