Aston Martin firar nya Bondfilmen – med specialbilar

Har du också drömt om att få köra en James Bond-bil? Nu har du chansen.
Aston Martin firar kommande filmen ”No Time to Die” med att skapa specialeditioner av Vantage och DBS Superleggera.
Men det kostar att leka Bond: DBS Superleggera 007 Edition går loss på drygt tre miljoner kronor.

Det är dags att spänna fast säkerhetsbältet, för snart kommer den tjugofemte Bondfilmen ”No Time to Die” med Daniel Craig som spelar den välekiperade dödsmaskinen agent 007, en av världens mest kända fiktiva spioner. Men vad vore en Bondfilm utan en ikonisk bil?  
Ända sedan filmen Goldfinger från 1964 – när Sean Connery kom körande i en Aston Martin DB5 – har Bonds bilar haft en central roll i filmerna. Du ser sammanställningen längst ner i texten.
Då och då har andra märken än Aston Martin dykt upp, men sedan några år tillbaka är ordningen återställd. En brittisk agent ska helt enkelt köra en brittisk sportbil.
Och faktum är att du också kan köra de senaste Bondbilarna, om du har en tjock plånbok.

Vantage 007 Edition i ”Cumberland Grey”-lack tillverkas i endast 100 exemplar och kostar strax under två miljoner kronor.
DBS Superleggera 007 Edition blir ett steg unikare eftersom den bara tillverkas i 25 exemplar. Och priset…puh: drygt tre miljoner kronor.
Men det är klart, i priset ingår en del 007-märken insydda i stolar, tryckta på instrumentbrädan och på karossen.
Det finns knappt en skurk som kommer undan när man gasar med en DBS Superleggera:  twinturbo-V12:an på 5,2 liter (monterad strax bakom framaxeln) levererar 725 hästkrafter och 900 Nm till bakhjulen. Bilen går från stillastående till 100 km/h på 3,4 sekunder. Toppfarten: 340 km/h. Och sensorkontrollerad adaptiv stötdämpning kommer som standard.

James Bonds kärlekshistoria med Aston Martin går tillbaka till 1963 när filmskaparna förberedde filmerna ”Goldfinger” och ”Åskbollen”.
Uppdraget från producenterna Albert Broccoli och Harry Saltzman att ordna fram Aston Martin-bilar som skulle få biobesökarna att kippa efter andan.
Och det var som bekant väldigt speciella agentbilar, med annat dolda kulsprutor, katapultstol och lucka, röksystem i bagaget, radarsystem i instrumentpanelen, vändbara nummerplåtar och oljespruta som ger halka.

Här är några av Bondbilarna genom åren:

Aston Martin DB5
Syns i fem Bondfilmer och är den mest berömda av alla Bond-bilar. Den användes första gången i 1964 års film Goldfinger och blev en succé tack vare att den blandar det klassiska med det moderna i sin design. Och vilken underbar utrustning: en katapultstol, maskingevär och däck-slashers.

Lotus Esprit Turbo
Bond har till och med haft en bil att köra med under vatten, även om den med hjälp av sina fyra motorer endast kunde köra rakt framåt. Den vita strömlinjeformade Lotus Esprit med futuristiskt utseende, ”Wet Nellie”, förvandlades till en ubåt och användes i Älskade spion (The Spy Who Loved Me).
Dess öde är dock inte vackert då den sprängs i bitar och Bond tvingas sno sin bruds bil, en gul Citroën 2CV. Enligt oss kanske en något charmigare bil ändå!

Ford Mustang Mach 1
I 1971 års Diamantfeber (Diamonds Are Forever) flyr Bond från polisen i en Ford Mustang Mach 1 genom att köra bilen på två hjul genom en trång gränd.
Med den här bilen kan förutom att göra schyssta tricks också köra hårt, den är kraftfull och stabil. En perfekt bil för övergången från det slipade 60-talet med Aston Martin-bilar till det lite mera utmanande 70-talet.

Aston Martin DBS V12
I Casino Royale 2006 presenterades en helt ny James Bond och serien gick tillbaka till sitt ursprung samtidigt som den förändrade serien mycket med sin handling.
Bilen Aston Martin DBS V12, även sedd i Quantum Of Solace, var också en förändring men hade ingen av de specialegenskaper Bonds bilar brukar ha. Vacker på insidan och utsidan.

Aston Martin V8 Volante
En Bond-bil med laser, raketdrift, skidor på sidorna, dubbade däck och hardtop var cabrioletversionen av Aston Martin V8, Volante som också 10 år tidigare presenterats som ”den första superbilen i Storbritannien” för att den hade en högsta möjliga hastighet på 270 km/h. Victor Gauntlett, styrelseordförande på Aston Martins äger faktiskt en precis likadan bil man ser i filmen Iskallt uppdrag(The Living Daylights) med Timothy Dalton som ny James Bond efter Roger Moore.

BMW Z3
I “Goldeneye” gör BMW entre i filmserien. Även i de två nästkommande filmerna, “Tomorrow never dies” (1997) och “The world is not enough” (1999) kör agenten BMW.
Med Z3:ans intåg fick BMW en ordentlig topp i försäljningssiffrorna och biltillverkaren fick motta runt 15 000 ordrar. En leverans som tog BMW över ett år.

Aston Martin DB10
Det här är en specialtillverkad Aston Martin DB10 helt till förmån för James Bond i filmen “Spectre”. Man lät tillverka 10 stycken DB10 varav åtta av dem syns i filmen medan de resterande två användes helt i kampanjsyften. I februari 2016 såldes en av kampanjbilarna samt de åtta som syntes i filmen, på en auktion till ett värde av 2 400 000 GBP (ca 28 miljoner kr).

Toyota 2000 GT
En bil som är känd för att vara mycket behaglig att köra är Toyota 2000 GT. Den har kallats Japans superbil och passade som handen i handsken 1967 i filmen Man lever bara två gånger (You Only Live Twice) där den kördes av Aki, den tuffa bondbruden.

AMC Matador
Det här är en bil som användes av en superbrottsling, Francisco Scaramanga (Christopher Lee) i Mannen med den gyllene pistolen(The Man with the Golden Gun) då han gjorde en av de snyggaste flykterna i biografins historia. Hans AMC Matador förvandlades till ett flygplan. AMC hade planerat en Matador för filmen men den kunde bara flyga 500 meter så de använde en lika stor kopia istället.

Köp din Aston Martin online

Senaste nytt