Är elbilar endast till för överklassen?

Folklig vrede mot elbilar. Men experterna tror att vinden snart vänder och även landsbygden kör elektriskt. 
– Elbilar är endast till för överklassen att åka runt och synas i det har inte med miljö att göra, skriver en arg läsare. 

Vi på Carup.se får mängder med mejl från engagerade läsare som misstror elbilar. Främst på landsbygden är många människor misstänksamma mot det här fenomenet.
– Hur fan har de här så kallade experterna tänkt sig att vanliga människor ska ha råd med de här nya elektriska bilarna?

Trots att begagnade elbilar börjar bli billigare än bensinbilar finns stämpeln kvar. Vi ställer frågan till tre kända experter. Claes Hemberg, Ronny Svensson och Mattias Goldmann. Denna lite spretiga palett av experter får den tunga uppgiften att svara på läsarnas brev.
– Jag förstår det, det här är en effekt av Teslasmittan. När de kom var de väldigt dyra och bara vissa hade råd. Men i en snar framtid ser jag att elbilar kommer att bli billigare och dessutom är en demokratifråga, det blir billigare att äga för fler, säger Claes Hemberg.

Ekonomiexperten Claes Hemberg.

Många misstror elbilarna. Man ser att det är något som kommer ovanifrån och tvingar folk att ändra livsstil.
– Argumentet är att gynna elbilar för det är bra mot klimatet och miljön men det är en fråga man verkligen kan diskutera, skriver en läsare. 

Ronny Svensson har arbetat i över 40 år med bilar. Han har tidigare gjort sig riksskänd med sitt förslag på en straffskatt för äldre bilar och en bonus till alla dem som gör sig av med sin gamla rishög.
– Jag kan också förstå att folk är förbannade, det är jag också varje dag. Men det här är ingen klassfråga, det är en politisk fråga. Politikerna vill göra något åt den globala uppvärmningen, säger Ronny Svensson. 

Ronny Svensson är expert på bilekonomi hos företag Ynnor.

Men på det örat vill många inte lyssna. Elbilarna är inte bara en klassfråga. Det handlar också om motsättningar mellan stad- och landsbygd.
– Men hur man än vrider och vänder så är sanningen ändå att det är bara dom som har pengar, kan köpa elbilar, skriver en läsare.

Claes Hemberg är ett bekant ansikte för många svenskar. Han dyker upp i tv-rutan med jämna mellanrum. Claes tror att elbilen en dag kommer att hitta ut bland stock och sten.
– Det är inte så konstigt att folk är frustrerade när de kostar en miljon. Men vi kommer att se fler modeller och kostar mindre. I framtiden tror jag inte att vi får se tysk kvalitet på alla bilar. Men de kan drivas av el som vi själva producerar och inte behöver köpa från Saudiarabien, säger Claes Hemberg. 

Elbilarna är för dyra, det tycker i alla fall vanligt folk. 
– Jag tror att om man tittar på hela landets befolkning så är det säkert mer än 60 procent som inte kan köpa elbilar. Detta alltså bara vad jag tror, säger en läsare. 

Klimatexperten Mattias Goldmann.

På det svarar Hållbarhetssveriges evangelist nummer ett. Mattias Goldmann leder korståget mot fossila motorer och predikar elektricitetens lov. 
– Laddbara bilar står nu för en majoritet av nybilsförsäljningen i Sverige och många andra länder, bland annat för att det finns modeller i alla storleks- och prisklasser, säger Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet. 

Men det är inte lätt att övertyga alla. Många tror också att makthavare och den ekonomiska eliten ruvar på en hemlig agenda. 
– Elbilar har inget med klimatet att göra. Det handlar bara om vinning. Ingen pratar tyvärr om miljöavtrycket de nya bilarna gör i produktion. De gömmer sig bakom en klimatagenda. 

Koldioxid är livets gas. Ta det med dig till berörda idioter, skriver en läsare. Mattias Goldmann känner till elbilsmotståndet ute i landet. Men han tror att opinionen snart kommer att vända. 
– Snart kommer det börja finnas rimligt prissatta begagnade elbilar, även om det förstås för alla nya biltyper är en eftersläpning på tre-fyra år innan det sker – nu finns femsitsiga elbilar med god krocksäkerhet för 100 000 kronor och uppåt. I Sverige med vår fossilfria elmix minskar varje elbil klimatpåverkan med ett drygt ton koldioxid per år jämfört med en fossilbil, och i närmiljön innebär elbilen förstås obefintliga avgasutsläpp, säger han.

Förändringar innebär alltid motsättningar. Experterna tror bara att det krävs lite tid att genomföra elbilsreformen. 
– När vi satte katalysatorer på bilarna vågade ingen parkera på gräsmattan längre. Man var rädd för att den skulle börja brinna. EU kommer att dela ut miljardbelopp 2027 för att gynna den här omställningen och då blir det inte överklassen som får ta del av kakan, säger Ronny Svensson. 
Foto stora bilden: Porsche pressbild
LÄS MER: