En Tesla Model Y och en Volvo XC60 utsätts för ett extremt krocktest. Testet går ut på att krascha bilarna mot varandra i 64 km/h – men båda bilarna får problem med en livsviktig funktion.
– För elbilar är överlevnad prio ett. Men näst viktigast är om det går att ta sig ut, säger testledaren.
Två av världens säkraste bilar körs rakt in i varandra i ett krocktest utöver det vanliga. Det är den kinesiska Youtube-kanalen Autohome som låtit en Tesla Model Y möta en Volvo XC60 i ett frontalt krocktest i 64 km/h, vilket ger en sammanlagd smäll på 128 km/h. Syftet: att ta reda på vad som egentligen händer när en elbil möter en bensinbil.
– Vill du bevisa något? Då måste du klara kollisionen först, säger testledaren i klippet.
Volvo XC60 och Tesla Model Y är nästan exakt lika stora men skiljer sig markant under skalet. Det är också Sveriges två mest sålda bilmodeller senaste åren. Medan Volvon har ett klassiskt motorutrymme med mycket struktur, är Teslan i likhet med andra elbilar tom framtill och bygger i stället på en elbilsplattform där batteripaketet ligger i golvet. Det påverkar hur bilen hanterar energi vid en krasch. Kollisionen avslöjar flera intressanta skillnader. Men också en säkerhetsrisk i en funktion som kan vara skillnaden mellan liv och död.
Model Y ser till en början ut att klara sig bra. Dörrarna går att öppna, taket är intakt och airbagen träffar dockan rätt. Men det finns oroväckande detaljer hos elbilen. A-stolpen visar tecken på deformation, batteriet misstänks ha tagit skada och efter en timme slocknar hela bilen.
– För elbilar är överlevnad prio ett. Men näst viktigast är om det går att ta sig ut, säger testledaren.
Volvo XC60 klarar sig bättre på flera punkter. Strukturen håller ihop mer effektivt och även om dörrarna är lite trögare att få upp, finns inga allvarliga deformationer. Bilen har också fler skydd för benen som en extra airbag vid knäna och en konstruktion som fördelar krockenergin smartare.

Men testet visar också att något oväntat inträffar: båda bilarna misslyckas med att automatiskt larma räddningstjänsten direkt när kraschen inträffar. Volvon ringer upp först en stund efteråt, medan Teslan nöjer sig med att skicka en notis om lågt däcktryck.
– Två bilar i toppklass. Men ingen av dem ringde ett automatiskt nödsamtal, konstaterar testteamet.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.