Dieseladvokaten varnar för att manipulerade bilar från dieselgate kan bli värdelösa när EU skärper kraven.
– När EU:s nya utsläppsregler kommer så blir de här bilarna värdelösa, säger advokat Theis Klauberg.
Dieselgate briserade hösten 2015. Då utfärdade amerikanska myndigheter ett vite till tyska Volkswagen för brott mot “Clean Air Act”. Därefter rullades den enorma skandalen upp. Volkswagen och flera andra bilmärken hade sålt bilar med manipulerad avgasrening.
– Anledningen var att man ville sälja bilar i USA och sa att dieselmotorerna kunde bli rena. Men det gick inte, istället fuskar man och lurade kunderna och myndigheterna. Men i USA till skillnad från i Europa har de köpt tillbaka bilarna.
I Sverige finns tusentals bilägare som sitter med en bil som har manipulerats. De här bilarna släpper enligt advokaten ut mängder med farliga utsläpp och snart kan de drabbas av körförbud.
– När EU:s nya utsläppsregler kommer så blir de här bilarna värdelösa. De kommer aldrig att passera genom besiktningen och de som köpt dem kommer att förlora mycket pengar.

Theis Klauberg har tidigare drivit mängder med mål om krav på att köparna ska få tio procent av köpesumman som skadestånd eller ersättning. Men när EU om ett par år höjer kraven för utsläpp på dieselmotorer i besiktningen tycker han att det är dags att höja ribban.
– Därför tycker jag inte att det är mer än rätt och riktigt att bilköpare får tillbaka hela sin summa. Det är inget konstigt med den saken, de har blivit lurade. Jag tycker att vi borde ta efter USA på den punkten, där håller man inte på och velar utan gör slag i saken.
Inom några få år kommer alla drabbade bilar att bli värdelösa, hävdar advokaten. Alla kommer att underkännas på besiktningen när kraven blir hårdare och mätmetoderna allt mer sofistikerade.
– Bilarna kommer att ligga mellan åtta och 16 gånger över de godkända värdena. Det finns ingen chans att återställa dem så att de kan fortsätta att köra. Tänk på dem som sparat länge för att köpa en bil och så går det så här.
Theis Klauberg har gått igenom hela det tyska rättssystemet. Han har drivit mängder med fall av bedragna bilägare som kräver skadestånd från tillverkarna.
– Vi gick till den tyska Högsta domstolen som beslutade i att fall med bedrägeri så har bilköparen rätt att få mellan fem och 15 procent av köpesumman i ersättning, vi satte den till tio procent.
Theis Klauberg har fått kämpa i många år för att detta. Alla inblandade har effektivt försökt lägga på locket och hoppas att stormen ska blåsa över. Men då har han hela tiden hittat nya vägar för att samla ihop bevis.
– Eftersom det är Bosch som tillverkat de här delarna vägrar de att dela med sig av mjukvaran. Därför får vi vända oss till återkallade bilar för att hämta informationen därifrån. Det har varit mycket arbete.
I Sverige har det talats tyst om de drabbade av Dieselgate. Men Theis Klauberg berättar att man på Europanivå redan har tagit beslut om att folk har rätt att bli ersatta för bedrägeriet.
– Vi vet att det finns svenska bilägare som har rätt till ersättning. Det har fastslagits av EU-domstolen. Däremot säger de att varje land själv bestämmer vilken grad av ersättning som ska betalas ut. Därför hoppas vi att de hör av sig till oss.
Han sitter just nu på sitt arbetsrum och går igenom en mängd olika fall.
– Vi har redan börjat få in svenska fall som vi tittar på. Varje vecka tillkommer det nya och vi sorterar dem. En del är självklara medan andra mindre. Men jag hoppas att fler hör av sig och att man blir medveten om sin rätt till skadestånd.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.