Svindyra missen – elbil fick lagas för 570 000 kr

Svindyra missen vid hjulskifte på elbil. En felaktigt lyft kostade 570 000 kronor. 
– Om du har otur och använder lyftredskap felaktigt kan notan bli astronomiskt hög, säger försäkringsexperten Arne Voll till TV2. 

Många väljer att själva byta til sommardäck för att spara några hundralappar. Men har du inte koll på vad du gör kan det bli svindyrt. Särskilt om du har en bil. Ofta sitter domkraftsfästet precis vid batteriet. Det kan göra det svårt att flyta bilen rätt. Och notan kan bli skyhög. 

Försäkringsbolaget Gjensidige i Norge berättar om ett fall där en elbilsägare lyft bilen fel. Hela batteriet behövde bytas till en kostnad på 570 000 kronor. De får ofta in förfrågningar från kunde som ser ser och märken i batterilådorna vid domkraftsfästena. 

Försäkringsbolaget Gjensidige varnar för dyra missar vid hjulskifte på elbilar. Det är extremt nog att bilen lyfts rätt. I ett fall kostade missen 570 000 kronor. Foto: Gjensidige

– Om du har otur och använder lyftredskap felaktigt kan notan bli astronomiskt hög. Utmaningen med vissa bilmärken är att det är en väldigt tight passform mellan domkraftsfästena och batteriet. Därför är det så viktigt att de som ska byta däck är extra medvetna om detta och kollar att allt går bra när bilen ska lyftas. Det gäller alla, både privatpersoner och verkstäder, har Gjensidiges kommunikationschef Arne Voll TV2 Broom

Ska du byta själv måste du säkerställa att du vet exakt hur elbilen ska lyftas. Vissa elbilar som Tesla kräver dessutom speciella lyftpuckar. Svenska däckexperter avråder från att byta till sommarhjul på elbilar. 
– Om du skadar batteriet och cellerna börjar läcka kan det uppstå brand, säger Dennis Alexis, Operativt ansvarig på Scandinavian Tire & Rim Organization.

Se till att du vet hur elbilen ska lyftas om du gör däckskiftet själv. Speciella lyftpuckar kan behövas på många elbilar.

Många vill spara några hundralappar med att byta till sommarhjulen själva. Men har du en elbil kan det bli livsfarligt – om du inte vet vad du håller på med. Det är också risk att skada underredet för den okunnige.
Om batteriet skulle skadas vid lyftet är det inte säkert att skadan ger sig till känna direkt. 
– Det är superviktigt att man inte lyfter en elbil fel. Om man skadar ett batteri och det uppstår en läcka på cellerna finns det stor brandrisk. Branden behöver inte uppstå direkt, det kan ta några dagar och när den börjar är det mycket svårt att släcka den, säger Dennis Alexis.

Om du har en elbil är det lämpligt att vända sig till en seriös däckverkstad. Det menar experten som menar på att konsekvenserna vid ett fel kan bli värre än bara materiell skada. 
– Med den här explosionen av elbilar och hybrider har man gjort bilarna tyngre. Då måste du ha nya däckkonstruktioner som klarar vikt och hastighet. Det ställer samtidigt krav på kunnande från de som sköter däckskiftet, därför skulle jag vilja se att de som sysslar med detta har en utbildning och att verkstäderna blev auktoriserade, säger Dennis Alexis.

Elbilarna är tyngre och har en annan och känsligare konstruktion i underredet. Vissa elbilar kräver att båda lyftpunkterna hissas upp samtidigt.
– Det kräver att man har mycket kunskap och följer rekommendationer. Men det finns inget förbud mot att byta själv, säger Dennis Alexis.

Om du ändå gör däcksiftet själv på din elbil så krävs det en hel del förberedelser och verktyg. Använd en CE-certifierad domkraft som klarar bilens vikt med marginal. Lyft den rätt och ha eventuella lyftpuckar som är nödvändiga. Och använd en momentnyckel när du drar åt hjulbultarna. Och läs noga vad som står i bilens instruktionsbok.
LÄS MER: