Varning för skräckdäck. Stort däcktest i Danmark avslöjade farliga brister.
– Det kan uppstå väldigt farliga situationer med sådana brister, säger Sören Rasmussen från danska FDM.
Det är Danmarks motsvarighet till M Sverige. De har gjort ett stort däcktest. Där har 18 olika däck testats. Bäst av alla blev Continentals Sport Contact 7. På en våt bana i 80 knyck behövde de däcken bara 28.4 meter för att bromsa.
Men när testarna prövade det kinesiska märket Doublecoin DC-100 blev de förskräckta. Det här däcket finns att köpa över hela Skandinavien och marknadsförs som ett lågprisdäck med hög kvalitet. Men på samma bana som Continentals däck behövde den 45,1 meter för att stanna.
– Det är inte alls svårt att föreställa sig vilka farliga situationer och skador detta kan leda till, säger Søren W. Rasmussen på FDM

Ett annat kinesiskt lågprismärke Hifly fick också underbetyg. De här däcken visar dessutom upp dåliga vägegenskaper. Allra helst när de monteras på tyngre bilar och måste hantera snäva kurvor.
– Bra däck klarar alla ytor. Billiga däck gör ofta inte det. Vissa är okej på våt asfalt, men riktigt dåliga på torr asfalt och vice versa. Men det finns däck mellan de dyraste och de billigaste som är bra däck, säger Nils Södal på norska NAF.
De billiga kinesiska däcken kan ibland kosta hälften så mycket som kvalitetsdäck. Men i slutändan är det ändå en bättre affär att gå efter de dyrare däcken. Man ska dessutom gå efter de seriösa organisationernas oberoende tester.
– Det är avgörande att ta del av oberoende testresultat för att göra rätt val. Och tvärt emot magkänslan kan det vara mer ekonomiskt att köpa dyrare däck eftersom de ofta håller längre, säger Carl-Erik Stjernvall.
Han får medhåll av sin norska kollega. När det är dags att köpa nya däck ska man inte vara dumsnål.
– Bra däck klarar alla typer av väglag. Det gör inte lågprisdäcken, de kan vara hyfsade på blöt vägbana och dåliga på torr eller vice versa, snåla inte med däcken, säger Nils Södal.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.