Köparna flyr från Tesla Model S och X – nu stoppas produktionen

Köparna sviker Teslas gamla Model S och Model X. 
Nu stoppas produktionen och personalen får julledigt i 18 dagar. 
 Vi vill att du ska ta tillfället i akt att uppdatera eller spendera tid med din familj, skriver Tesla i ett mejl

Tesla hoppas på att Model S Plaid med en toppfart på 320 km/h ska få fart på efterfrågan.

Tesla har som mål att leverera 500 000 bilar i år, och aktiekursen fortsätter att gå som en raket på börsen. Men en sak går uppenbarligen nedåt: Försäljningen av de gamla modellerna Model S och Model X. Enligt beräkningar från CNBC har försäljningen rasat och står numera bara för 11 procent av Teslas modeller. Det innebär att cirka 15 000 bilar tillverkades. I Sverige har det i år sålts 794 Model S och 424 Model Y. Förra året såldes nästan 1352 Model S och 627 Model X, så den svenska försäljningen har nästan halverats.

Nu kommer beskedet att Tesla stoppar produktionen i 18 dagar och skickar hem personalen. På julafton stoppas linorna i fabriken som tillverkar Model S och Model Y. Personalen uppmanas att ta julledigt ända till 11 januari 2021. 

Tesla informerade de anställda i ett mejl på fredagen, som CNBC hänvisar till. De anställda kommer att få en veckas lön och uppmanas att ta ut semesterdagar för de andra 13 lediga dagarna. 

Ett annat mejl från Elon Musk talar dock motsatt språk. Han skriver att Tesla är “lyckligt lottat att det högklassiga problemet att efterfrågan är ganska mycket högre än produktionen i det här kvartalet” och vill att övertiden på fabriken ska fortsätta. 

Men sannolikt gäller Musks uppmaning de billigare Model 3 och Y. 

optioner om de gick med i United Auto Workers. Det kan vara, men ett oväntat arbetsstopp som berövar arbetarna en del av deras förväntade lön runt jul är knappast ett bra utseende för Tesla, särskilt med tanke på dess “högklassiga problem”.

Teslas brev till personalen

Ämne: S / X semesteravstängning

Hej laget,
SX-linjerna stängs av under helgdagar som börjar den 24 december och återvänder den 11 januari.
Vi vill att du ska ta tillfället i akt att uppdatera eller spendera tid med din familj, så Tesla ger dig en hel veckolön för veckan den 4 januari. Det finns också begränsade betalda möjligheter för dig att stödja andra verkstäder eller vara volontär för leveranser under en del av den här tiden.

23 december – sista arbetsdagen före avstängning
24-25 december – Betalda helgdagar *
28-30 december – Obetald ledighet (kan använda kraftuttag **), supportleveranser eller andra butiker.
31 december-jan. 1: a – betald semester *
4 – 8 januari – Betald ledighet (40 timmar)
11 januari – återvänd till jobbet

Om du vill vara frivillig för leveranser den 26 december – 31 december eller stödja andra verkstäder från 28 december – 30 december, använd undersökningen nedan för att meddela oss om dina önskemål. Vi kommer att göra vårt bästa för att tillgodose dina önskemål, men preferenser garanteras inte och kommer att beviljas efter principen först till kvarn.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester