Okända fällan när du hyr bil. Företaget kan kräva dig på upp till 10 000 kronor för stenskott i rutan.
– Hyrbilsföretaget ringde efter ett par dagar och krävde mig på 6000 kronor, säger Johan.
Han hyrde bil på Arlanda för två år sedan. Ett par dagar efter återlämnandet hörde hyrbilsföretaget av sig. De påstod att det var ett stenskott på framrutan. Han blev tvingad att betala 6000 kronor. Men Johan gav sig inte och vände sig till Allmänna Reklamationsnämnden.
– Under alla förhållanden har inte någon representant för företaget besiktigat bilen tillsammans med Johan i samband med att han återlämnade bilen. Enligt nämndens bedömning har företaget inte bevisat att skadan uppstått medan bilen var i kundens vård. Han har därför rätt till återbetalning av 6000 kronor, skriver ARN i sitt beslut.

Vi på Carup.se bad ARN att ta fram alla fall med hyrbilsföretag som krävde sina kunder på ersättning för stenskott. Det fanns två stycken och i båda fallen hade den sökande fått rätt mot företaget.
– Ja, oftast blir de så då det är svårt för hyrestagaren att helt undvika och det i sig skulle innebära ett oskäligt avtalsvillkor att påföra någon upp mot 10 000 kronor, säger Ulf Stefansson på Fordonsjuristen.
Hyrbilsbranschen säger först att ett stenskott inte ska sluta i krav på tusentals kronor.
– Nej, stenskott ska normalt inte rendera i att hyrestagaren anses ansvarig för skada som uppstått. Här gäller presumtionsansvar enligt utslag i domstol och överenskommelse mellan Konsumentverket och Biluthyrarna Sverige, säger Anders Trollsås, vd för branschorganisationen Biluthyrarna AB.
Fler har hört av sig till Carup och berättat att hyrbilsföretagen inte har försäkring mot stenskott. Istället lägger de över hela ansvaret på kunden som tvingas stå för hela kostnaden av ett rutbyte. Men enligt branschorganisationen är det felaktigt.
– När det gäller glasskada så betraktas normalt stenskott som att detta inte gått att förhindra om inte omständigheterna i övrigt visar på annat. Till exempel att man kört fort på grusväg eller legat för nära framförvarande, säger Anders Trollsås, vd för branschorganisationen Biluthyrarna AB.
Men om rutan har spruckit. Då kommer du att åka på hela kostnaden för att byta rutan.
– När det gäller stenskott i vindruta med efterföljande spricka och därför rutbyte, blir normalt bedömningen en annan. Då gäller samma regelverk som gäller vid privatleasing, säger Anders Trollsås.
Fordonsjuristen ställer sig tveksam även till detta. En vanlig bilägare kan byta ruta med sin försäkring under 2000 kronor.
– Svårt att svara på då villkoren skiljer sig åt. Oftast vill de sälja på en självriskreducering eller en självriskeliminiering. 10000 kronor är annars högt då stenskott kan lagas och ett rutbyte hos hyrestagarens egna bil skulle generera en självrisk runt 1800 kronor så skäligheten i ett sådant belopp för ett stenskott kan även diskuteras tycker jag, säger Ulf Stefansson.
I det andra fallet hos ARN krävde hyrbilsföretaget en kund på 13 500 kronor för en spricka i panoramataket. Men även här vann kunden i ARN.
– Enligt biluthyraren har det uppkommit skador på den hyrda bilen under kundens hyrestid. För att bolaget ska ha rätt till den debiterade reparationskostnaden måste det bevisa att de påstådda skadorna uppkommit under hyrestiden, skriver ARN i sitt beslut.
Men Hyrbilsbranschen uppger att deras medlemmar har rätt att kräva ersättning av folk under vissa förutsättningar.
– Hyrestagaren har att påvisa att hen inte varit oaktsam då skada uppstår. När det gäller beloppet så är det vad hyrestagare och uthyrare har kommit överens om. Maximal skadekostnad för momentet kan vara upp till 10.000 kronor om hyrestagaren valt att inte tecknaskadekostnadsreducering/självriskreducering SKR/CDR, vilket man oftast har en möjlighet att göra, säger Anders Trollsås.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.