Undvik missen som gör att din bil fräts sönder efter vintern.
– Salt skadar all ytbehandling, det bränner in och fräter, säger Charlotte Persson på Rostskyddsföreningen.
Hon utbildar blivande dem som studerar för att arbeta med rostskydd. Charlotte vet det mesta om rost och hur man skyddar ytorna. Därför delar hon med sig av sina bästa råd. Allra helst nu när våren är på ingång och många bilar är täckta med osynligt salt efter körning på vintervägarna.
– Salt skadar all ytbehandling generellt, den bränner in och fräter. Det här vet de allra flesta, men det finns sätt att behandla det på och undvika farorna, säger Charlotte Persson.
Under vintern saltade Trafikverket för att motverka halka. Det anses vara det bästa sättet att göra vägarna framkomliga.
– Det här är en samhällsekonomisk åtgärd, man saltar för att vägarna ska bli säkrare och mer framkomliga, säger Carl Erik Stjernvall, expert hos M Sverige.

Rostexperten råder alla att göra en extra noggrann rengöring efter vintern. Särskild i dolda skrymslen och under bilen.
– Processen börjar när det kommer fukt med salt, även smuts håller saltet kvar på bilen. Men om den står torrt så försenas detta och bilen klarar sig längre, säger Charlotte Persson.
Det är inte särskilt svårt att tvätta bort salt. Du behöver inga mirakelkurer eller dyra och komplicerade preparat. Det räcker med vanligt vatten, men det måste ha en viss temperatur.
– Desto snabbare du kan tvätta bort saltet, desto bättre är det. Men det behöver inte vara någon komplicerad tvättmetod. Du ska använda varmt vatten, det räcker väldigt långt. Däremot ska man inte använda kallt vatten, säger Charlotte Persson.
Saltet lägger sig som en osynlig hinna under bilen. Så fort det blandas med fukt börjar den fräta på lacken.
– När man kör på vägar som är saltade så är det inte bra för bilen. Komponenter under karossen tar skada, det är sådant som bromsok och bärarmar, säger Carl Erik Stjernvall.
Vintrar när temperaturen skiftar från kyla till töväder är värst. Då går det snabbt innan saltet börjar äta upp lacken.
– Saltet fräter som sagt in. Över tid så frilägger det stålytan och det är uppstarten på rost och skador. Därför är det bra om man är snabb med att tvätta. Men har bilen stått torrt och saltet inte riktigt börjat verka, då är det inte lika bråttom, säger Charlotte Persson.
Bilar med fler lager av lack klarar sig bättre.
– Desto bättre lacken är, desto mer motståndskraftig är den. Med andra ord, ju fler lager lack du har så klarar sig bilen bättre mot salt.
När plåten väl är frilagd kan det vara för sent. Därför ska man se till att tvätta bort saltet så fort som möjligt.
– Om rosten börjat äta sig in i plåten är det svårt att vända tillbaka. Man kan tvätta ytan ordentligt och lägga på nya lager lack. Men helt återställt blir det inte.
På Gotland använder man inte vägsalt. Där klarar sig bilarna mycket bättre än på fastlandet.
– Vi märker direkt om en bil har varit på fastlandet, man kan se hur många dagar eller veckor som den varit där, säger Jonas Lövdahl på Österby Bil & Maskinverkstad på Gotland.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.