Nya regler för körkort i Sverige har trätt i kraft

Från och med denna vecka gäller nya ändrade krav för körkort. Nu kan fler personer klara kraven.
– Reglerna behövde justeras, Sverige har haft strängare krav vad gäller just synfältsbortfall än vissa andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen.

10 000-tals svenskar som tidigare inte fått ha körkort på grund av att Sverige haft strängare regler än andra regler kan nu få körkort. Nu sänks kraven. Från den 1 februari 2025 får optiker utfärda fler synintyg för körkort än tidigare. 

Det rör sig till exempel om intyg kopplade till synfältsundersökningar och intyg efter fördjupad utredning som av någon anledning är nödvändig. Sådana intyg har tidigare bara fått utfärdas av ögonläkare.
– Optiker har kompetensen och den ska vi självklart använda oss av i den mån det är möjligt för att underlätta både för enskilda och den hårt belastade ögonsjukvården, säger Åsa Ericson.

Tidigare har vissa trafikskolor gjort synundersökningar inför ansökan om körkortstillstånd. Nu är det enbart optiker och läkare som får utfärda dessa synintyg. Vid undersökningen ska synskärpan mätas och frågor om sjukdomshistorik besvaras.

Uppskattningsvis har cirka 1 000 svenskar per år förlorat sitt körkort på grund av synfältsbortfall. Transportstyrelsens bedömer att många av dessa personer kommer att kunna uppfylla synkraven med de nya reglerna. Nu kommer nedsatt ljuskänslighet i synfältet att accepteras. Sverige får samma gränsvärden som Norge och Storbritannien. 

Den som fått avslag på körkort eller förlorat sitt körkort måste dock ansöka om tillstånd på nytt.
– För att få sin sak prövad utifrån de nya gränsvärdena för synfält måste man ansöka om körkortstillstånd igen, säger Åsa Ericson.

Framöver kan det också bli möjligt att genom ett körprov visa att man kan kompensera för sina synfältsnedsättningar. Det är ännu inte tillåtet, men ett förslag är på väg. 
– Vi är medvetna om att ett körprov är mycket efterfrågat och det pågår ett separat arbete för att utreda förutsättningarna för ett sådant prov. Förslaget kommer att redovisas i juni 2025, säger Ingela Janbjer, sektionschef på Transportstyrelsen.
LÄS MER: