Miljardaffär: Svenska ikonen Öhlins säljs utomlands

Brembo köper klassiska Öhlins Racing för fyra miljarder. Affären gjordes upp i italienska Bergamo den elfte oktober.
– Oj, hur visste ni det, säger man på Öhlins Racing när Carup.se ringer för att fråga dem.

Öhlins Racing grundades 1976 i Upplands Väsby av Kenneth Öhlin. Företaget har utvecklats till att bli världsledande tillverkare av teknologi inom fjädring. Deras system används av nästan alla stora motorcykeltillverkare och ett antal sportbilstillverkare. De är även teknisk samarbetspartners med en storhet som Ferrari. Öhlins dämpare sitter även i Koenigseggs bilar.

Öhlins har en lång erfarenhet av tävling. Deras fjädring har suttit på allt från Formel 1, NASCAR, MotoGP och World Superbike.  Ända sedan grundandet har Öhlins haft sin verksamhet i Upplands Väsby. Under en tid gick Yamaha in som delägare, men grundaren Kenneth Öhlin köpte tillbaka företaget. Sedan 2018 ägs det av amerikanska Tennaco.
– Vi är helt säkra på att Brembo är rätt partner för att ta Öhlins till nästa nivå, säger Jim Woss, vd för Tennaco.

Nuförtiden har Öhlins produktion i både Upplands Väsby och i Thailand. Dessutom har man distribution i Tyskland och USA. Hur verksamheten kommer att se ut efter miljardaffären är ännu inte helt utsagt.
– När vi nu gör gemensam sak med Bremo är jag säker på att vi kommer att fortsätta utveckla våra produkter tillsammans som gör dem ännu bättre för våra kunder i framtiden, säger Tom Wittenschlaeger vd på Öhlins.

Öhlins produkter sitter även i Koenigseggs hyperbilar.

Öhlins fjädring och Brembos bromsar brukar samsas på alla nya motorcyklar. Ett bra exempel är den nya Kawasaki Ninjan som kommer nästa år. Att de går samman säger att företagen är en helt naturlig sak.
– Vi är glada över att kunna förvärva världens främsta tillverkare av fjädring. Samtidigt får vi massor med erfarenhet från racingvärlden till oss, skriver Brembo i ett uttalande. 

Hur detta påverkar produktionen i Sverige vet vi inte ännu. I Upplands Väsby uppskattas omkring 500 personer arbeta på Öhlins.  Brembo grundades i italienska Bergamo 1961. Företaget har blivit en av de främsta tillverkarna i världen på bromssystem både för motorcyklar och racerbilar. 
LÄS MER: