Fick diesel istället för bensin på mack – detta händer

10-tals bilister drabbades av mardrömmen när de fick diesel istället för bensin på macken. Att blanda ihop bensin och diesel kan få katastrofala följder. Det här händer med motorn – och så här ska du agera när förväxlingen är ett faktum.

I den tyska staden Sassnitz inträffade varje bilägares mardröm när en Shellmack tog fel på bensin och diesel. Ett tekniskt arbete på en av pumparna vid macken gjorde att en bensinpump gav diesel. Felet upptäcktes inte förrän dagen efter.

Då hade ett tjugotal bilägare redan tankat fel och rapporterat om mystiska motorproblem. Bensinpumpen stängdes av direkt efter att jättemissen upptäcktes och de bilägare som har drabbats av misstaget kommer få hjälp ifall de kan visa upp kvittot från tankningen. Hur många det är exakt som har drabbats är fortfarande inte helt klarlagt, skriver NDR.

Vad händer om du tankar fel?

Normalt sett ska det vara nästan omöjligt att göra fel med vad du tankar din bil med. Förutom att dieselpumpen är större än hålet för bensinbilar är allting vid pumparna tydligt markerat. 

Diesel istället för bensin

Ifall du hade råkat få in diesel i din bensinbil är det väldigt sällan drivmedlet orsakar några permanenta skador. Det som brukar hända är att dieseln bäcknar igen tändstiftet och bränslesystemet, vilket gör att bilen inte vill starta.  Om du har tur kan det fixas genom en totalrenovering av bränslesystemet, men ifall diesel har kommit in i katalysatorn kan det innebära att du måste byta ut den, vilket är mycket kostsamt.

Bensin istället för diesel

Lättare är det dock att tanka bensin i en dieselbil eftersom pumpen får plats. Dessutom kan diesel snabbt göra stora permanenta skador på bensinmotorn. Flera rörliga delar kan torka ut och diesel kan komma in i katalysatorn så att den blir överhettad. I bästa fall går den att byta och i värsta fall börjar den brinna.

Den stora skillnaden är att diesel är en olja och smörjer motorn medan bensin löser upp olja. Det är mycket värre att tanka bensin i en dieselbil eftersom den är mer sårbar. Om dieselbilens högtryckspump inte får nödvändig smörjning från bränslet utan torkas ut i stället tar det inte långt tid innan den går sönder helt. Detta får stora konsekvenser för hela bränslesystemet.

Vad gör du ifall du tankat fel

Steg 1: Avsluta tankningen
Om du upptäcker att du tankat fel är det bästa du kan göra att avsluta tankningen och förbli lugn utan att agera förhastat. 

Steg 2: Starta inte bilen
Det sista du ska göra är att starta bilen. Om fel bränsle rör sig från tanken till motorn kan det orsaka permanenta skador som kan bli väldigt dyrt.

Steg 3: Erkänn misstaget och be om hjälp
Be andra människor och personalen om hjälp och flytta på bilen bort från pumparna.

Steg 4: Ring en bärgare
Enda sättet att lösa problemet är få bilen till en verkstad. Där kommer de tömma tanken och rengöra den på ett säkert sätt. Men först behöver du få dit den och det sker lättast med hjälp av en bärgare.
Källa: SOS International
LÄS MER: